Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
01.10.2008 14:02 - ХРАМЪТ В „ТРАКИЯ” ПОТЪВА В ДЕБРИТЕ НА БЮРОКРАЦИЯТА, ДЯДО НИКОЛАЙ БЕСЕН НА ОБЩИНАТА
Автор: potv Категория: Новини   
Прочетен: 881 Коментари: 0 Гласове:
0



 Пловдивския митрополит дядо Николай обяви тази вечер, че е получил от Пловдивската община писмо, което е „унизително за църквата”.

С това писмо се отказва да бъдат преведени 1 милион и 200 хиляди лева, които Общинският съвет гласува за строежа на храма „Свети княз Борис Първи Покръстител”, който се строи повече от 10 години в район Тракия.

Обяснението на правния отдел на Общината е, че срокът на строителното разрешение е изтекъл и няма договор за строителство с действаща фирма.

Според правните норми едно строително разрешение важи пет години. За първи път такова е издадено през 1996 година, след това е удължавано, но и вторият срок е изтекъл.

За строежа е имало договор с фирмата „Гюлеметовстрой”, но в момента тя е с неизяснен статут.

Дядо Николай смята, че всичко тези проблеми са проблеми на църковното настоятелство, а не на общината, която просто трябва да преведе парите и след това да търси само отчет. Поставянето на условия за превода Негово Високопреосвещенство приема като израз на недоверие към самата църква, недоверие, което няма прецедент в последните десетилетия.
За правния отдел на Община Пловдив изглежда всички са равни.

Секретарят на Общината Петя Дойчинова, която беше на среща в Митрополията тази вечер заедно с други настоятели, бе поставена в деликатна позиция и трябваше да защитава аргументите на правния отдел на Общината.

„По документи няма обект” обясни кратко и ясно тя.

„Не възприемам такива обяснения!” – заяви гневно Негово Вископреосвещенство и заплаши, че ще отнесе случая „по-нагоре”.
Всъщност и двете страни се подозират, че поне в известен период от време милионът няма да се използва по предназначение.

Отказът да се преведат парите е само част от бюрократичното блато, в което е затънал строежът.

Проектът по принцип не е бил съобразен с канона. Необходима са сериозни корекции, а архитектката Марияна Алексиева работи вече в чужбина.

Ако все пак корекциите бъдат нанесени, необходими са и преизчисления на конструкцията от други трудно откриваеми специалисти.

След това ще трябва да се изчисли стойността на направеното дотук и да се пресметне новата стойност на строителството.

Естествено, ще е необходимо още по-ново строително разрешение, обявяване конкурс за нов строител, ново договаряне, нови преговори за отпускане на допълнителни средства и т.н.
  Дядо Николай на водосвет на строежа на храма

Докато се преодоляват бариерите, жителите на огромния район могат да се черкуват единствено в параклиса „Свети Георги”. Но и той е с неизяснена собственост. Най-напред е необходим акт 16, но кой, как и кога ще го издаде не е ясно.

Дядо Николай обяви, че е недоволен от темповете, с които се решават и въпросите с вероучението.

Още малко и той щеше да обяви, че Църквата и Общината са вече във война.

 

 



Тагове:   дядо,   николай,   общината,


Гласувай:
0



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: potv
Категория: Новини
Прочетен: 3552144
Постинги: 2823
Коментари: 1206
Гласове: 1821
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031