Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
17.11.2008 17:18 - ОЩЕ ЕДНА СМЕХОТВОРНА ПОЗИЦИЯ СРЕЩУ ПАМЕТНИКА НА ЦАР СИМЕОН
Автор: potv Категория: Новини   
Прочетен: 875 Коментари: 1 Гласове:
0



УВАЖАЕМИ ГОСПОДИН АТАНАСОВ,
......Оценяваме Вашето желание за събуждане на патриотичното чувство у пловдивчани, чрез издигане на подобни паметници, но специално заслугите на цар Симеон І към град Пловдив са неясни и трудни за доказване. В нашите и чуждите извори, никъде не се споменава за някакъв принос на този владетел към нашия град. Действително цар Симеон е определен от някои историци като Велики, но и тук както знаете съществуват различни мнения. Заслугите на цар Симеон І за обогатяването и разпространението на старобългарската книжнина са безспорни. Този владетел допринася и за известно териториално разширение на българското царство в южна и югозападна посока, но същевременно, още в началото на своето царуване той губи контрола върху земите на север от река Дунав. България загубва каменните солници в Карпатите (завоювани от маджарите). Търговията с каменна сол е била основно перо в българския износ към Византия, а вероятно и към други страни и отнемането на тези солници е действително тежък удар върху българската икономика от онова време, с дълготрайни последствия.

По отношение на самия паметник. Издигането на такъв не е и не трябва да се превръща в самоцел. Примерите, които посочвате от страните със стара демокрация в Европа, включват изграждането на цели мемориални комплекси, а не простото издигане на някакъв паметник или скулптура. Това са цели архитектурни ансамбли, които включват освен паметник и градини, алеи, зелени площи и фонтани, пейки и други сгради, и изобщо това са места за общуване на гражданството. В този смисъл по-добре е първо да завършите комплекса около паметника на цар Крум в ЖР „Тракия”, преди да започнете изграждането на нов.

Трето, считаме, че Джендем тепе не е подходящо място за издигането на подобен паметник. На върха на хълма в дълбока древност (както и по другите тепета) е съществувало тракийско светилище, през античността храм на Аполон, а по-късно през средновековието вероятно и християнски храм.

Така или иначе, издигането на паметник от този мащаб е нещо, което трябва да бъде подложено на референдум сред пловдивчани. Долуподписаните, като представители на пловдивското „Историко-филологическо общество” считаме идеята за паметник на цар Симеон І в Пловдив за неприемлива.

 

 

 

                  С уважение:        

                                                    Андрей Киряков ……………………

 

 

                                                    Румяна Тодорова ……………………

 

 

                                                                       Васил Арнаучков …………………..

03.08.08

Гр. Пловдив



Тагове:   още,   ЦАР,   позиция,


Гласувай:
0



1. gor - Мнение на филолог
17.11.2008 18:03
За пръв път чувам за такова общество в Пловдив.
Ако търсим винаги заслугите към Пловдив... А какви са заслугите на Мильо, на Гюро... Цар Симеон І има голям принос за развитието на културата в тогавашна България. А този град не беше ли по едно време "културна столица на Европа"?
Е, язък за каменните солници! :)))
Смях и болка!
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: potv
Категория: Новини
Прочетен: 3564837
Постинги: 2823
Коментари: 1206
Гласове: 1821
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930