Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
14.01.2010 18:29 - Новините - 14 януари
Автор: potv Категория: Новини   
Прочетен: 783 Коментари: 0 Гласове:
0



НОВИНИТЕ – 14 януари 2010 четвъртък  
   
  Картите идват. Засега са къде Вакарел.  
   
  Добър вечер, пловдивчани, вие сте с добрите и лошите новини от днес –  14 януари В началото на емисията нека да видим акцентите от деня.  
В/Р  
Тема: ХЕДЛАЙН + каш ОЩЕ ДНЕС
   
БЛАНК  
  От другата седмица започва продажбата на новите карти за градския транспорт. Това съобщи специално за Пловдивската телевизия шефът на фирмата - разпространител Димитър Чолаков.  
В/Р  
Тема: Пускат новите карти
  До края на февруари се запазват условията на преференциално пътуване в рейсовете на масовия градски транспорт такива, каквито са били до края на 2009-та година. Синхрон 2- Димитър Чолаков – превозвач До края на февруари всеки правоимащ трябва да си закупи от новите карти от по 10 лева на месец. От 1-ви март картите, извадени в края на миналата година, няма да важат. Хората обаче няма да загубят парите, които са заплатили. Синхрон 1- Димитър Чолаков – превозвач По същия начин ще се процедира и с пенсионерите и инвалидите. Синхрон 3 - Димитър Чолаков – превозвач Това засега е последното по сагата за картите.  
БЛАНК  
  Сега към финала на друга сага. Белодробна болница в Пловдив ще става държавна. Това съобщи днес областният управител Иван Тотев. Министерството на здравеопазването ще поеме Белодробна с всичките й активи и пасиви. Губернаторът е разговарял със здравния министър Божидар Нанев и той е дал съгласие прехвърлянето да започне.  
В/Р  
Тема: Белодробна болница става държавна
  През месец декември се заговори, че Белодробна болница може да отиде в ръцете на червен олигарх. Здравното заведение има натрупани дългове в размер на 2 милиона и 700 хиляди лева. За да се покрият пасивите, общински съветници от БСП поискаха отделянето на 23 декара от двора на болницата. Общински съветници от ГЕРБ обаче веднага заподозряха, че парцелът се подготвя за продажба на „олигарх, близък до БСП”, който в съседство с терена има друг голям имот. Целта според съветниците на Бойко Борисов била Георги Гергов да окрупни имотите си. Тези намерения те определиха като „пладнешки обир”. От БСП контрираха с аргумента, че искат само да спасят болницата. Сега, ако местният парламент се съгласи, Белодробна ще стане държавна. След като това стане, дълговете на лечебното заведение ще бъдат покрити от здравното министерство. Синхрон – Иван Тотев – областен управител Кметът на Пловдив Славчо Атанасов също изрази съгласие болницата да стане държавна. Процедурата по прехвърлянето отнема два месеца.  
КАШ РАЗДЕЛИТЕЛЕН
 
БЛАНК  
  „Община Пловдив в лицето на пловдивския кмет Славчо Атанасов ни изнудва”. Това заяви днес кметът на град Стамболийски Иван Атанасов – Графа. Той заедно с колегите си от другите 11 общини в Пловдивска област внесоха във Върховния Административен съд жалби срещу двойното вдигане на таксата за депониране на отпадъци на сметището край Цалапица.  
В/Р  
Тема: 1 кмет изнудва 12 други?
  До този момент таксата за 12-те общини за извозване на сметта бе 14 лева. След решение на Пловдивския общински съвет от последното му заседание в края на 2009 година, цената за услугата скочи на 30 лева. Увеличението възмути кметовете на съседните общини. Синхрон – Александър Абрашев – кмет на Калояново Според областния управител на Пловдив Иван Тотев пловдивската община няма право да иска двойно по-голяма такса смет от съседните общини за това, че изхвърлят боклука в депото край Цалапица. Синхрон – Иван Тотев – областен управител Кметовете се жалват, че в бюджетите им за догодина няма заложени средства за покриване на повишените разходи. Според изчисленията на експерти, на 12-те пловдивски общини ще са необходими допълнителни между 80 000 и 120 000 лева, което в условията на криза е невъзможно да се отделят. Градоначалниците негодуват, че техните общини ще плащат с 15 лева на тонпо-скъпо отколкото община София, която ще продължи да депонира отпадъците си на старата цена. Кметовете се притесняват и от факта, че ако се стигне до вдигане на такса „Депониране”, то ще се наложи двойно да бъде вдигната и такса „Смет” в малките общини, което от своя страна ще засегне 250 000 души. Това ще са предимно хора от селата с ниски доходи и безработни.  
БЛАНК  
  По този повод Славчо Атанасов заяви: “Не приемам обвиненията на колегите си, че ги изнудвам, просто защитавам интересите на Пловдив и на пловдивските данъкоплатци”. Кметът каза още - цитирам: “Най-лесно за мен би било да не вдигам цените за депониране на сметището край Цалапица, защото неговата рекултивация ще се случи чак през следващия мандат. Проблемът обаче ще остане, защото за това ще са нужни около 5 и половина милиона лева, а досега никое предишно управление не е събирало пари за тази дейност.” Според Славчо Атанасов именно Община Пловдив ще поеме основната финансова тежест и рекултивацията ще трябва да се финансира от общинския бюджет. Той обеща да преразгледа предложението си за увеличаване на такса „Депониране”, но каза, че без завишаването й няма как да се мине.  
КАШ НОВИНИ ОТ ОБЩИНАТА
 
БЛАНК  
  Незаконни месари в Столипиново „изгоряха” навръх ромския празник Банго Васил. Десетки килограми месо, дреболии и риба без здравна маркировка бяха иззети при планирана акция. Участвали са служители от район „Източен”, Шесто районно управление, Регионалната ветеринарно-медицинска служба и РИОКОЗ – Пловдив.  
В/Р  
Тема: Удариха незаконни търговци на месо в Столипиново
    Изненадващата проверка е обхванала улиците „Батак" и „Елба" в Столипиново, където по традиция всичко се продава на открито и така се създават предпоставки за зарази. Инспекторите са търсели гафове при продажбата на хранителни продукти и суровини от животински произход. Открити са редица нарушения, за които са съставени актове. От РВМС – Пловдив са иззели продукти, които ще бъдат унищожени. Предстои издаване на заповеди за затваряне на обектите, извършващи търговия с храни, нерегистрирани по реда на Закона за храните. Акцията не е еднократна, а проверките ще бъдат системни и ще продължат в бъдеще. Тяхната цел ще бъде да се предотврати продажбата на опасни за здравето и живота на хората продукти, както и да се прекрати незаконната амбулантна търговия по улиците в района.  
КАШ Съдът на фокус
 
БЛАНК  
  Пловдивският административен съд отложи за месец март делото за такса смет. Миналата година над 100 фирми оспориха методиката за определяне на размера на таксата.  
В/Р  
Тема: Делото за такса смет отново отложено
  Миналата година над 100 пловдивски фирми заведоха дело срещу решението на Общинския съвет относно методиката за определяне на такса смет. Те искат да плащат за извършената услуга , а не по данъчна оценка на имота. Пловдивският административен съд днес прие нови доказателства, предоставени от адвокатите на жалбоподавателите . Синхрон: Евелина Божикова- адвокат на жалбоподавателите Припомням, че един от моторите на това дело е бизнесмена и общински съветник в Пловдив Любозар Фратев Синхрон: Любозар Фратев- бизнесмен, общ. съветник Следващото заседание по казуса е на 2 март.  
БЛАНК  
  Георги Славов - Главата заяви днес, че сам се е предал във 2-ро РУ ден след престрелката в „Бедрум", след като чул, че Бойко Борисов е поискал задържането му. Обвиненият в хулиганство с особена дързост и цинизъм, заедно с охранителя си Пламен Иваннов, потвърди пред журналисти, че е бил нападнат от хората на Владо Арабаджиев. Около 3 часа Пловдивският окръжен съд гледа мярката за неотклонине на двамата обвиняеми, като Пламен Иванов е обвивен в стрелба пред множество хора, което застрашава живота им. Районна прокуратура - Пловдив поиска най-тежката мярка с мотива, че Главата има 2 висящи дела.  
КАШ КРИМИНАЛНИ НОВИНИ
 
БЛАНК  
  Мъж загина в Пловдив, след като бе блъснат от влак, пътуващ за Асеновград. Инцидентът е станал снощи на жп линиите до затворения прелез срещу ул.”Кукуш”. По първоначални данни става дума за самоубийство. Според очевидци 42-годишният мъж е скочил сам. При първоначалния оглед не са установени данни за насилие.  
КАШ РАЗДЕЛИТЕЛЕН
 
БЛАНК  
  Ромите християни честват днес един от най-големите си празници Банго Васил. В „Столипиново” тържествата започнаха от обед. По традиция имаше и петел, който се разигра на томбола. Спечели го Минчо Киров.   
В/Р  
Тема: Банго Васили в Пловдив
  На днешния ден ромите почитат своя спасител свети Василии. Според една от легендите той  спасил циганския род от удавяне в бушуващото море като им изпратил ято гъски. Според ромите мюсюлмани когато турците вземали кръвен данък - мъжко дете, слагали на къщата червен знак. В една циганска къща имало само едно дете и родителите, за да го спасят, заклали петел и нарисували вратата с кръвта му. Затова на банго Васили е задължително да се дава животно. В Пловдив имаше и малко петле Синхрон 1-Асен Митков Не мина и без музика и задължителните горещи ритми. Но началото постави Софи Маринова и нейната „Василица”. За да се усети, че наистина е празник за ромите имаше и томбола-с най-важната награда големия петел. Синхрон-Асен Карагьозов Минчо Киров беше големия късметлия, който ще зарадва семейството си със живата птица Синхрон-Минчо Киров По стара традиция ромите посрещат  Нова година със семейството си в къщи. А всички домове, в които се празнува Банго Васили, остават заключени до полунощ, за да не избяга късметът.  
БЛАНК  
  Чалгата в Столипиново огласяше улиците на квартала от ранни зори. Вместо с чаши вино, в ръцете си ромите държаха по чаша кафе. Легендата за Банго Васил е ясна. Но знаят ли столипиновци какво празнуват днес… и какво се пие и яде на Банго Васил.    
В/Р  
Тема: С яка чалга и кафе празнуват в Столипиново
  ГОТОВ  
БЛАНК  
  Сега нека да видим отново акцентите от днешния ден.  
В/Р  
Тема: ХЕДЛАЙН + каш ОЩЕ ДНЕС
 
БЛАНК  
  Така завърши информационната ни емисия, остава да видим и какво ще бъде времето- така че не бързайте да превключвате. Преди това обаче – кратък преглед на програмата ни до края на вечерта. След Прогнозата за времето продължаваме с Телевизионен омбудсман. Гостът ни тази вечер е кметът на район „Тракия” Гиньо Матев От 19,15 е предаването „Магазин за имоти, пари и идеи” Ако искате до коментирате някоя от новините днес – посетете нашия сайт.От мен и екипа, приятна вечер.


Тагове:   НОВИНИТЕ,


Гласувай:
0



Следващ постинг
Предишен постинг

Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: potv
Категория: Новини
Прочетен: 3566929
Постинги: 2823
Коментари: 1206
Гласове: 1821
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930