Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
14.06.2010 10:34 - Новини-7 юни
Автор: potv Категория: Новини   
Прочетен: 611 Коментари: 0 Гласове:
0



Дежурен редактор: Иван Кърчев НОВИНИТЕ – 7  юни 2010 понеделник  
   
  Община Пловдив може да се наложи да връща пари на гражданите, ако се докаже, че такса смет за 2009 година е била незаконна.  
   
  Добър вечер, пловдивчани, вие сте с добрите и лошите новини от днес 7 юни. В началото на емисията нека да видим акцентите от деня.  
В/Р  
Тема: ХЕДЛАЙН + каш ОЩЕ ДНЕС
       
БЛАНК  
  Симеон Дянков реже 6 милиона и 300 000 лева от държавната субсидия за Пловдив. Това става ясно от предложената актуализация на държавния бюджет. В общинската администрация вече се чудят как да реагират на антикризисната мярка на правителството.  
В/Р  
Тема: 6,3 млн. лв. по-малко за Пловдив
  Три отрасъла са най- засегнати , обяви дне на брифинг главният експерт в дирекция финанси на общината Виктория Чавдарова. Синхрон: Виктория Чавдарова- финансов експерт на община Пловдив Най-засегнато ще е здравеопазването. Субсидията там е орязана с 3 милиона лева. Синхрон:  Александър Константинов- зам.-кмет на Пловдив Не е ясно дали кметът Славчо Атанасов ще се лиши от някой свой заместник, за да направи икономии. Според Константинов обаче едно кметско вице струва само 24 000 лева годишно и това няма да реши проблема с орязаните 6 милиона лева.  
КАШ Катастрофа
 
БЛАНК  
  Катастрофа  на разклона между Цалапица и Стамболийски  по-рано през деня затрудни движението по пазарджишко шосе. Мястото е известно с натовареното движение и поради тази причина е по-голям рискът за ПТП. Вижте!    
В/Р  
Тема: Тежка катастрофа на Пазарджишко шосе
  СТЕНДЪП: Аз След сблъсъка камионът повлича лекия автомобил, който е заклещен между двете му ремаркета.Служители от близката бензиностанция веднага се обаждат вполицията. На място пристигат органите на реда,приудружени с три линейки. Пътниците от Ситроена се отървават като по чудо само с леки наранявания. Те са настанени в болница без опасност за живота.
На злопулучното кръстовище пристигна и кола на Пътна помощ, за да вдигне смачканата кола от пътното платно. Повече от 1 час служителите на Пътна помощ не успяха да помръднат лекия автомобил. Този пътен инцидент за пореден път е доказателство, че правилата за движение по пътищата трябва да се спазват.  
БЛАНК  
  Шофьор пострада леко при катастрофа, която стана днес на околовръстен път между Белащица и Марково. Около 8.30 часа товарен автомобил „ДАФ”, управляван от 28 годишен от Пазарджик, се движел с несъобразена скорост, навлязъл в лентата за насрещно движение и блъснал лек автомобил „Фолксваген”. Шофьорът на немската кола, който е от Мездра, е бил откаран в болница с охлузни рани и по-късно е освободен за домашно лечение.  
БЛАНК  
  Рано тази сутрин около 5:00ч. се разрази пожар в магазин за дрехи на главната. На мястото на инцидента са пристигнали 4 коли на пожарната, които са успели да овладеят положението. Вижте!  
В/Р  
Тема: Гладна мишка „подпали” магазин
  Противопожарната аларма на магазина се задействала около 5 часа призори.Моментално към мястото на инцидента потеглят 4 коли на Пожарната. Огнеборците успяват да потушат пламъците в складовото помещение на търговския обект и да предотвратят огнена стихия. За щастие жертви няма. Стоката е била застрахована, но огънят не я пощади.  Най-вероятната причина за инцидента е късо съединение, придизвикано от гладна мишка, съобщиха пожарникари, които бяха на мястото на инцидента. Търговци от съседните магазини, коментираха,че все пак е бил малкият дявол.  
КАШ Съдът на фокус
 
БЛАНК  
  Община Пловдив може да се наложи да връща надвзети пари от гражданите за такса смет. Това ще се случи реално ако Административният съд реши, че миналогодишната такса смет за битови отпадъци е била незаконосъбобразна. Размерът на таксата се оспорва в съда от над 100 фирми и частни лица. Делото се очаква да бъде решено до края на годината.  
В/Р  
Тема: Пловдивчани може да връщат част от такса смет за 2009-та година
  Според защитниците на 100-ината жалбоподатели таксата за 2009 година е била определена в нарушение на закона за местните данъци и такси. В нормативния документ е записано, че като критерий за размера на таксата се определя количеството битови отпадъци, което се изхрърля, а не това каква е данъчната оценка на имота.В решението на Общинския съвет от началото на 2009 година няма мотивировка защо е избрано таксата да се определя на база цена на имота. Това бе и основната причина решението на местния парламент да се опори.Заключението на вещото лице, което беше прието, показва, че обемът битови отпадъци, които продуцира всяко домакинство, може да бъдат изчислен. На тази база да бъде определен и размерът на таксата за битовиотпадъци.
Юристите на Общинския съвет, не останаха доволни от експертното решение,но съдът не уважи искането им за възлагане на допълнителна задача с уточняващи въпроси. мотивът на магистратите беше, че това ще доведе до протакане на делото.
Справка в общината показва за миналата година в хазната са прибрани 27 милиона лева. Това означава, че ако съдът отхвърли решението на Общинския съвет за 2009 година, то пловдивчани ще трябва да си търсят над 8 милиона лева надвзети пари като такса битови отпадъци.
БЛАНК  
  33 таксита от Пловдив возят пътници на високи тарифи. Това е резултатът от проверка на Държавната автомобилна инспекция. До нея се стигна, след като десетки „ужилени” сигнализираха прокуратурата, че са платили по 80-90 лева сметка, за да изминат по километър-два с жълтите коли. Как да се предпазим от този вид измама – разказва следващият репортаж.  
В/Р  
Тема: ТАКСИТА ЗАБЛУЖДАВАТ ПЪТНИЦИ
  Преди 2 дни Стоян Гълъбов се качва със свой приятел в такси, за да се придвижи от квартал „Изгрев” до район „Тракия” в Пловдив. За разстоянието, което по принцип плаща 3 лева, таксиджията му иска сумата от 25 лева. Синхрон – Стоян Гълъбов – потърпевш Едни от основните нарушения, които са констатирали инспекторите от ДАИ е, че таксиметровите шофьори са имитирали логата на известни таксиметрови компании, слагали са помпи на апаратите и не са изписвали ясно тарифите за превоз. По този начин клиентите са били заблуждавани. Синхрон – шофьор-измамник За да се спрат измамите, министерството на транспорта подготвя промени в Закона за автомобилните превози, с които ще за разреши на Общините да определят таван на таксиметровите тарифи. От ДАИ – Пловдив дават ценни съвети на хората, за да не попаднат в лапите на недобросъвестни таксиджии. Синхрон – Йордан Арабаджиев – директор на ДАИ – Пловдив Според таксиметровите шофьори, измамите ще спрат, когато всеки изпише с грамадни букви тарифите за превоз на предния си капак. Синхрон – Костадин Костадинов – таксиметров шофьор От ДАИ – Пловдив съобщиха, че вече са наложили няколко глоби в размер между 3 и 5000 лева на таксиджии, които заблуждават пътниците си.  
КАШ РАЗДЕЛИТЕЛЕН
 
БЛАНК  
Безплатни книги ще получат пловдивчани време на започващия в сряда осми пореден фестивал „Пловдив чете”. На различни места града ще бъдат обособени кътове, където ще има поставени книги с печата на фестивала. Единственото условие да си тръгнете с една от тях е, да прочетете две странички.  
В/Р  
Тема: Започва „Пловдив чете”
  3000 безплатни книги ще бъдат раздадени по време на Голямото четене, с което ще се открие „Пловдив чете” тази година. Бизнесекспертния съвет е осигурил за целта 1500 броя от „Когато Пловдив беше столица” на Маньо Стяонов. Местата за четене ще бъдат по цялата Главна – на площада, в кафенета, магазини, ресторанти и книжарници. Втората зона за четене ще бъде Цар Симеоновата градина – в пенсионерския и детския кът, както и в Народната библиотека и във всички 22 пловдивски читалища. Голямо четене ще пада и в 100 таксита, обозначени със стикери. Диспечерът на фирмата ще обяви по радиостанцията старта на пороявата точно в 11 часа, когато започва и официалното откриване на фестивала на сцената пред Общината.  20 издателства участват в тазгодишното издание. Акцентът ще бъде гостуването на световноизвестният аржентински писател и психотерапевт Хорхе Букай, който идва по покна на организатора Стою Вартоломеев. Орфеевият венец пък ще получи Петър Анастасов.  
БЛАНК  
  След кратко и тежко боледуване почина архитект Вера Коларова – доайенът на реставрацията в Пловдив, дала на града ни Античния театър, Римския стадион и Одеона.  
В/Р  
Тема: Почина арх. Вера Коларова
  Архитект Вера Коларова е родена в Разград през 1931 година. Целият й професионален път обаче е свързан с Пловдив, където повече от 50 години проучва и реставрира исторически паметници. По нейни проекти са възстановени редица от най-хубавите къщи в Стария град, до последно тя работеше по реставрацията на къщата Клианти. Венецът на богатият й творчески път е реставрацията на Античния театър, на Одеона, съвместно с арх. Румяна Пройкова, на Античния стадион, съвместно с арх. Люба Велчева, на Римския акведукт, на Костницата на Бачковския манастир, и редица други обекти... До последно архитект Коларова се бореше срещу скандалната продажба на Форума на античния Филипопол и идеята теренът до Пощата да бъде застроен. Беше изключително скромна като човек. Притежаваше голяма ерудиция и авторитет, много уважавана в средите на българските и чужди архитекти... Погребението ще бъде утре от 11 часа на гробищата на Рогошко шосе. Поклон пред паметта й.  
БЛАНК  
  Сега нека да видим отново акцентите от днешния ден.  
В/Р  
Тема: ХЕДЛАЙН + каш ОЩЕ ДНЕС
 
БЛАНК  
  Така завърши информационната ни емисия, остава да видим и какво ще бъде времето- така че не бързайте да превключвате. Преди това обаче – кратък преглед на програмата ни до края на вечерта. След Прогнозата за времето продължаваме с Телевизионен омбудсман. От 19,15 е спортното предаване 1х2. От 20,50 е гледайте филма Дълбокият корен. Ако искате до коментирате някоя от новините днес – посетете нашия сайт.От новинарския екип, от мен Васил Трайков - приятна вечер.


Тагове:   юни,   новини7,


Гласувай:
0



Следващ постинг
Предишен постинг

Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: potv
Категория: Новини
Прочетен: 3552071
Постинги: 2823
Коментари: 1206
Гласове: 1821
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031