Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
14.06.2010 10:35 - Новини-8 юни
Автор: potv Категория: Новини   
Прочетен: 489 Коментари: 0 Гласове:
0



Дежурен редактор: Иван НОВИНИТЕ –  8юни 2010 вторник  
   
  19 столетници живеят в Пловдив. Градът ни е с положителен естествен прираст.  
   
  Добър вечер, пловдивчани, вие сте с добрите и лошите новини от днес 8 юни. В началото на емисията нека да видим акцентите от деня.  
В/Р  
Тема: ХЕДЛАЙН + каш ОЩЕ ДНЕС
 
БЛАНК  
  Всяка нощ, когато удари 12-тия час, десетки пловдивчани като скотове се блъскат пред караулката на Първо РПУ, за да се докопат да заветното номерче, което им отваря хоризанта пред новите лични документи. Проблемът същуствува от дни, а хората все повече се изневрвят. Решихме да проверим каква беше ситуацията и през отминалата нощ.  
В/Р  
Тема: Превръщат ни в скотове заради новите документи
  Мераклиите за нови лични документи пред Първо РПУ поемат организацията в свои ръце. Причината е , че по указание точно в Нула часа дежурният полицай прави списък от 50 души, които през деня трябва да бъдат обслужени. За това гражданите започват от ранния следобяд да правят собствени списъци. Няма значение дали си попаднал в него в 17 , 20 или 22 часа. В Нула часа трябва да си пред караулката иначе отпадаш от официалния списък на полицията. Докато напипат ваксата,у някои повтарят упхражнението по три – четири нощи. Иначе докато чакаш у някои настроенитео е минорно , други ги избива на шега. АНКЕТА 14-годишният Александър от 9 години живеве с родителите си в Ирландия. Тази нощ и той чака за първата си лична карта Синхрон: Александър от Ирландия В същото време на нощта други пък се занимават с по прозаични неща. В кафенето на съседна до Първо РПУ бензиностанция млади хора имаха своята гледна точка за ситуацията Синхрони- марто Какво се случва , огато настъпи заветния 12- ти час? СТЕНДАПА С ОПАШКАТА И МУЗИКАТА  
БЛАНК  
  Подробен репортаж от нощтната ни проверка пред Първо РПУ очаквайте в програмата ни до края на седмицата.  
БЛАНК  
  Опашки от чакащи за транспортни карти вече няма, но хората отново не успяха да си ги изкарат. Много пловдивчани бяха връщани от гишетата на автогара „Родопи”, тъй като носеха със себе си само копия, но не и оригиналите на документи от ТЕЛК и РУСО.  
В/Р  
Тема: Трудности при изкарване на карти за градския транспорт
  Да не чакат инвалидите на опашки е целта на една от касите за издаване на пътните карти в автогара „Родопи“. Хората с увреждания от вчера трябва да бъдат обслужвани с предимство. През първия ден опашката се движеше доста бързо и не само инвалидите, но и всички граждани бяха доволни от създадения ред и бързото обслужване, в сравнение с миналата седмица. А дали хората с физически и психически увреждания се ползват с предимство в реда за пътните карти е относително. Има съвестни граждани, които преотстъпват мястото си на инвалиди, а има и „хора, които вече не са хора“, както се чу на самата опашка вчера. Има служител от охраната, които отговаря за реда на чакащите, но той не е в позиция да придвижва инвалидите напред в опашката. Да се ползват с предимство инвалидите зависи от самите граждани. Днес опашка от чакащи нямаше. СИНХРОН 1: Гражданка Въпреки че не се налага да се чака, днес много хора не успяха да си изкарат пътни карти. Защо бяха върнати? СИНХРОН 2: Гражданки Документите необходими за издаване на транспортни карти са лична карта, цветна снимка, оригинал и копие на решение от ТЕЛК за инвалидите, а за пенсионерите лична карта, цветна снимка, оригинал и копие на документ от РУСО удостоверяващо пенсионирането. Копията остават на място, а оригиналите ги връщат. Ако картата е за инвалид с придружител е нужно не само инвалидът, но и придружителят да представи лична карта.  
КАШ КРИМИНАЛНИ НОВИНИ
 
БЛАНК  
  13-годишно момиче беше изнасилено край Асеновград. Вчера тинейджърката се оплакала в полицията, че била изнасилена от свой познат в местността „Чуката” в землището на града. Това се е случило около 14 часа, когато тя се разхождала заедно с двама младежи. Тогава по-възрастният от тях внезапно я блъснал на земята и я насилил. После избягал заедно с приятеля си. При проведените незабавни издирвателни действия полицаите са задържали извършителя. Това е 22 годишен младеж от Асеновград. Той е задържанза 24 часа.  
БЛАНК  
  Полицията издирва мъж, уличен в изнасилване на своя съседка в село Малък чардак. Вчера около 8.30 часа в районото управление се оплакала 38 годишна жена, че е била изнасилена през почивните дни в къщата си, в която живеела сама. В събота около 22 часа жената се прибрала в дома си, заключила и си легнала. Малко по-късно около 1 часа се събудила от шум от разбиване на входната врата. Изведнъж сънената жена била нападната от съседа-28-годишен мъж, който я ударил няколко пъти с ръце по главата и я привел в безпомощно състояние. После мъжът блудствал с жертвата си и я изнасилил. В момента мъжът се укрива, като полицаите от районното управление в село Труд правят всичко възможно да го заловят.  
КАШ РАЗДЕЛИТЕЛЕН
 
БЛАНК  
  Община Пловдив ще инициира създаването на нов закон за мобилните оператори. Причината е, че в момента контролът върху базовите станции и тяхното поставяне се прави по наредба от преди 20 години. Пловдив е първият град в България, който започна процедура по премахването на близо 120 антени, които се намират в радиус от 300 метра от детски градини, училища и болници.  
В/Р  
Тема: МАХАТ 120 МОБИЛНИ АНТЕНИ В ПЛОВДИВ
  Пловдивчанката Мирослава Бозикова смята, че антените вредят на здравето и подкрепя идеята да бъдат премахнати всички базови станции, около които се намират детски и лечебни заведения.  Синхрон – Мирослава Бозикова – майка Въпреки възрастта си Румен и Алекс казват, че са наясно с вредите, които нанасят мобилните телефони и базовите станции по покривите. Синхрон – Румен Синхрон – Алекс Председателят на комисията за контрол на мобилните антени и шеф на Общинския съвет в Пловдив Илко Илиев казва, че до крайното решение да бъдат премахнати базовите станции се е стигнало заради масовите оплаквания на граждани от съоръженията. Той е възложил на общинските юристи да изготвят предложения да законодателни промени. Синхрон – Илко Илиев – председател на Общински съвет – Пловдив Окачва се до 10 дни кметът на Пловдив Славчо Атанасов да издаде заповед за премахването на 120 антени, които се намират около детските градини, училищата и болниците в града.  
БЛАНК  
  На 113 години е най-възрастният пловдивчанин. Той е само един от общо 41 регистрираните столетници, които живеят в Пловдиска област. В момента в нашата област живеят 701 684 души. От тях малко под 400 хиляди са регистрирани в Пповдив.  Специалистите от националния статистически институт отчитат застаряване на населението. Средната възраст на населенето в градовете от региона е около 41 години, а в селата около 45. При жените средната възраст е по-висока с около 3 години и половина.  
В/Р  
Тема: Родените през 2009 в Пловдив са повече отколкото починалите
През 2009 година в Пловдивска област са родени 7 674 деца, а са починали 9 385 души,като в това число починалите деца са 79.Раждаемостта в областта през последните години има известно повишение.С най-добри показатели са общините Кричим, Куклен, Перущица и Раковски. В Брезово, Съединение и Хисар са родени най-малко деца. За сега само в Пловдив и Куклен се наблюдава положителен естествен прираст. В града под тепетата през 2009 година са се родили 4 270 души, починали са 3 671.В Куклен са се родили 89, а са починали 82.Статистиката сочи, че голяма част от родените деца са от двойки, които живеят заедно, но не са сключили брак.Интересно е да се отбележи, че през последните години жените раждат повече от едно дете. Наблюдава се и голям приток на хора към Пловдив от други общини и области. Много са селищата, в които няма раждаемост през последните години и това са предимно селищата с много малко население. В Пловдив живеят 19 души, които са навършили 100 години. В края на миналата година най-възрастният от тях кара 113-тата година. Общият брой на столетниците в региона е 41 души. 6 от тях живеят в община Асеновград и по трима има в общините Карлово, Марица и Родопи.  
КАШ Съдът на фокус
 
БЛАНК  
  С разпит на свидетели започна съдебния процес срещу пловдивчанина Максим Савов. Той е обвинен, че на 5 януари е откраднал 484 лева от кафене на булевард „Мария Луиза”. Казусът с подсъдимия стана интересен, когато приятелката му Ксения, от която има дете се бракосъчета в ареста. Съпругата му организира няколко мирни протеста с искане Максим да получи по-лека мярка за неотклинение. Съдът не уважи апела и.  
В/Р  
Тема: Започна „медийно” дело срещу Максим Савов

На първото заседание по същество съдът прие граждански иск срещу Максим Савов в размер на 484 лева, заведен от собственика на заведението. Магистратите отхвърлиха гражданския иск в размер на 10 хиляди лева за претърпени неимуществени вреди от пострадалата касиерка Магдалина Димитрова. Двама от свидетелите не се явиха и ще бъдат принудително доведени за следващото съдебно заседание.Пред съда Магдалина Димитрова заяви, че извършителят на обира, в магазина в който тя работи, е Максим Савов. Днес стана ясно, че Димитрова е с 4 цело и 5 диоптъра късогледство. Тя обяви, че по време на инцидента е била с лещи и ясно е видяла извършителя.Максим Савов отказа да дава обяснения, но заяви, че е невинен. Адвокатът на подсъдимия заяви, че отново ще поиска промяна на мярката за неотклонение на Савов от задържане под стража в по-лека.Пред съда касиерката го описа като извършител на кражбата и потвърди, че въпреки 4,5-те си диоптъра късогледство го е разпознала. От три до десет години е наказанието за грабеж според Наказателния кодекс. Припомням, че името на Максим нашумя след подетата от неговите близки масирана медийна кампания.  Близките продължават да твърдят, че Максим Савов е
е жертва на съдебна грешка.
 
КАШ Новини от Общината
 
БЛАНК  
  Професор Любомир Далчев е правил скулпторите в Братската могила така, че да напомнят на икони. Затова главите и ръцете им са метални – така както старите майстори са правили ръцете и ореолите на светците от сребро. Този и други малко известни факти за монумента разказа днес главният му проектант архитект Любомир Шинков.  
В/Р  
Тема: Започва възраждането на Братската могила
  Кметът на район „Западен” Здравко Димитров обяви днес официалния старт на възстановяването на Братската могила. Синхрон 1 – Здравко Димитров – кмет на район „Западен” При реконструкцията ще бъде спазена последната воля на автора Любомир Далчев. Малко след завършването на монумента, той бяга в Щатите, откъдето след промените изпраща писмо до Пловдивския общински съвет с точни указания как да бъде пренаредени скулпторите съобразно новите политичски условия. Идеята за пренаредбта е още от времето, когато проектира статуите. В екипа се включва и проектантът му архитект Любомир Шинков, който разкри любопитни подробности от историята на Братската могила. Имало е вариант тя да бъде на върха на Небет тепе. Синхрон 3 – арх. Любомир Шинков – проектант Вече 40 години архитект Шинков пази оригинала на проекта за Братската могила. Синхрон 4 - арх. Любомир Шинков – проектант Творческият екип, в който влизат скулпторите Георги Чапкънов – Чапа, Ставри Калинов и художникът Красимир Тодоров за пореден път декларираха, че видът на Братската могила няма да бъде променян, само страничните му сектори ще бъдат затворени със стъкло. Синхрон 2 - Здравко Димитров – кмет на район „Западен” Пари ще се намерят, категоричен бе Здравко Димитров и припомни как и за мемориала на Бураго хората са били скептици, но той успя да го възстанови.
БЛАНК  
  Сега нека да видим отново акцентите от днешния ден.  
В/Р  
Тема: ХЕДЛАЙН + каш ОЩЕ ДНЕС
 
БЛАНК  
  Така завърши информационната ни емисия, остава да видим и какво ще бъде времето- така че не бързайте да превключвате. Преди това обаче – кратък преглед на програмата ни до края на вечерта. След Прогнозата за времето продължаваме с Телевизионен омбудсман. Гост - кметът на район централен Райна Петрова. От 19,15 – Големият съвет От 20,50 – Мъдрост и тайнсто с маг Мариела Ако искате до коментирате някоя от новините днес – посетете нашия сайт.От новинарския екип, от мен Васил Трайков - приятна вечер.


Тагове:   юни,   новини8,


Гласувай:
0



Следващ постинг
Предишен постинг

Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: potv
Категория: Новини
Прочетен: 3564887
Постинги: 2823
Коментари: 1206
Гласове: 1821
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930