Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
13.10.2010 17:47 - Новините 13 Октомври 2010, Сряда
Автор: potv Категория: Новини   
Прочетен: 727 Коментари: 0 Гласове:
0



Новините 13 Октомври 2010
Сряда

 
Кой ли не стана през последните години почетен гражданин на Пловдив.

Единствено Божана Апостолова отказа.

 

 

 

 

Добър вечер, пловдивчани, вие сте с добрите и лошите новини от днес – 13  октомври.

В началото на емисията нека да видим акцентите от деня.

 

В/Р

 

Тема: ХЕДЛАЙН + каш ОЩЕ ДНЕС

 

 

БЛАНК

 

 

 

Божана Апостолова отказа да бъде номинирана за „Почетен гражданин на Пловдив”. Предложението е залегнало в дневния ред на утрешната сесия. Известната поетеса и активен представител на гражданското общество е уведомила кмета и председателя на Общинския съвет Илко Илиев, че няма намерение да става почетен гражданин. Като мотив тя посочва девалвацията на званието - особено през последните година-две.

 

В/Р

 

Тема: Божана Апостолова отказа почетното гражданство

 

Защо Божана Апостолова не иска да бъде почетен пловдивчанин?

Синхрон 1+2 - Божана Апостолова – поетеса

Популярната поетеса бе категорична, че никога не е работила за ордени или звания. Каквото е направила за Пловдив е плод на вътрешно убеждение. Достатъчно й е когато я спират непознати по улиците и я поздравяват.

Синхрон 3 – Божана Апостолова – поетеса

Апостолова все пак благодари на творците, които са я предложили за званието и на кмета Славчо Атанасов, който внесе предложението за гласуване в Общинския съвет.

Синхрон 4 – Божана Апостолова – поетеса

Отказът на Божана Апостолова не е прецедент. Много творци са отказвали почетни звания, заради своите убеждения. Поетът и сценарист Константин Павлов отказа орден „Кирил и Методий”. Заради него пък Светлин Русев пък отказа да бъде удостоен с най-високото ни държавно отличие - орден  „Стара планина”. През 1972 Марлон Брандо не излиза да получи втория си „Оскар”. Жан Пол Сартр отказва Нобеловата награда за литература през 1964 година.

 

БЛАНК

 

 

Най-пародоксалният случай с почетно гражданство е този с кандидатурата на Недко Каблешков /посмъртно/ - един човек, който е направил за града повече, отколкото всички получили званието през последните две години  взети заедно. Оказа се, че общинските съветници просто не са чували името му.

КАШ

Новини от Общината

 

БЛАНК

 

 

31- то поредно издание на „Международните фотографски срещи” в Пловдив ще се проведе от 16-ти до 31 – ви октомври, съобщиха днес организаторите.

 

В/Р

 

Тема: Художници представят „местата, където / не / живеем”

 

Тази година темата на изложбите е „Местата, където НЕ живеем”.

Синхрон: Петя Гогова- заместник- кмет на Пловдив

Два са акцентите , според организаторите.

Синхрон: Никола Лаутлиев- художник- фотограф

За първи път тази година по време на фестивала ще се прожектира мултимедиен фотографски филм, при който едновременно ще вървят звук и картина. Два дни преди фестивала на фотографията, стартира пък международния фестивал на китарата. В него ще вземат участие виртуози на струните от Аржентина, Австрия , Япония, Щвейцария и разбира се от България.

 

БЛАНК

 

 

Приключи второто заседание на комисията, провеждаща конкурса за линиите от областната и републиканска транспортни схеми. До втория етап от конкурса бяха допуснати две фирми: "Хеброс бус" и "Карат С" АД. Останалите фирми са отстранени поради несъответствие на документите с изискванията на конкурса.

 

КАШ

КРИМИНАЛНИ НОВИНИ

 

БЛАНК

 

 

14-годишно момче бе ограбено от въоръжен и маскиран мъж. В Трето РУП е бил подаден сигнал от 39-годишна жена, че в двора на Френска езикова гимназия в Пловдив синът й е бил заплашен с пистолет от непознат мъж. Грабителят, взел златните накити на тинейджъра - 25-грамова гривна и 35-грамов ланец, и побягнал в неизвестна посока.

 

КАШ

РАЗДЕЛИТЕЛЕН

 

БЛАНК

 

Новият археологически музей би по оборот даже прочутите дюнерджийници в другия край на Четвъртък пазара.

3 000лв за 2 часа – това е оборотът от първия ден след откриването му. Решихме да проверим каквo се харчи най-добре.

 

 

 

 

 

В/Р

 

Тема: Какво можем да си купим от Археологическия музей?

Главно постъпленията от  първия работен ден са от билети и продажби на сувенири. Колко трябва да се бръкне човек, за да посети музея и да се наслади на експонатите в него?

Синхрон 1: Костадин Кисьов – директор на музея

Ако сте решили да се снимате до  витрината на Панагюрското съкровище, това няма как да стане , тъй като снимането в сградата е абсолютно забранено.Кои са най-купуваните сувенири?

Синхрон 2: Пак той  

 За сметка на това пък можете да си закупите сувенири изобразяваши всички съдове от съкровището: като ритон направен под формата на колие струващо 8лв. Магнити  с изображения на съкровището на цена 2лв. За всички онези, които изпитват носталгия по отминалото време – могат да си закупят картички с пловдивски забелжителности, такива каквито са били по времето на социализма.

 

БЛАНК

 

 

Деца с увреждания бяха за час консултанти по продажбата в строителния хипемаркет „Баумакс”. За трета година вече веригата магазини дава възможност на децата да станат част от работната среда. За младежите това е една ефективна възможност към реална трудова заетост.  Хубавият ден за децата и младежите  продължи с  безплатен цирк.                           

 

В/Р

 

Тема: Работодатели трябва да наемат хора с увреждания, но не го спазват

 

Младежите със специални потребности аранжираха цветя в градинския сектор, пробваха фитнес уредите и дори имаше желаещ , който беше на касата.

Синхрон-Петя Петрова

Че чакат с нетърпение деня ни увериха родителите, които въпреки уврежданията не изоставят децата си. Но за тяхно съжаленение работодателите не са никак благосклонни , дори и за подобни инициативи

Синхрон-Атанас Тафков-председател на сдружение „Различни, но равни”

Вероятно работодателите пропускат, че според закона имат облекчения за наемане на хора с увреждания. А дори държавата финансира изграждане на достъпна среда, ако работното място не е пригодено за специфични нужди

Синхрон-Надя Танева-директор на „Социално Подпомагане”

Стоителният хипермакт е един от малкото , които спазват закона и от откриването си има в екипа 3 души с увреждания

Синхрон –Ясен Куманов-управител на „Баумакс”-Пловдив

Усмивките на децата не можаха да скрият, че все повече се свиват в техния си свят и вече са доволни дори и на  много малко.

 

БЛАНК

 

 

Сега нека да видим отново акцентите от днешния ден.

 

В/Р

 

Тема: ХЕДЛАЙН + каш ОЩЕ ДНЕС

 

БЛАНК

 

 

Така завърши информационната ни емисия. След прогнозата за времето продължаваме с „Телевизионен омбудсман”. Ще ни гостува кметът на район Западен – Здравко Димитров

От 19,15 е предаването „Големият съвет” с водещ Димитър Русков. Ще успее ли община Пловдив да се пребори за структурни проекти - един разговор със заместник- кмета Александър Долев. На къде тръгва „Синята коалиция” в Пловдив. Разговор в студиото с Петър Попов и Спас Гърневски. Поетесата Божана Апостолова пък ще разкаже защо отказа номинацията за „Почетен гражданин на Пловдив”

От 22,50 е повторението на младежкото предаване 18+ с тема „Какво четат младите”.

А вие може да прочетете и коментирате новините и в нашия сайт. От мен Ирена Лазарова и екипа, приятна вечер.



Тагове:   октомври,   сряда,   НОВИНИТЕ,


Гласувай:
0



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: potv
Категория: Новини
Прочетен: 3567653
Постинги: 2823
Коментари: 1206
Гласове: 1821
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930