Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
21.02.2011 10:08 - Новините - 15 Февруари 2011 - Вторник
Автор: potv Категория: Новини   
Прочетен: 1168 Коментари: 0 Гласове:
0



Новините - 15 Февруари 2011
Вторник

Всички искат да живеят до дворци на културата и градинки – никой не иска за съседи паркинги и автомивки.

 

 

 

 

Добър вечер, пловдивчани, вие сте с добрите и лошите новини от днес –15  февруари.

В началото на емисията нека да видим акцентите от деня.

 

В/Р

 

Тема: ХЕДЛАЙН + каш ОЩЕ ДНЕС

 

БЛАНК

 

 

Представители на местната администрация и на инициативен комитет от граждани живеещи около кино „Космос” – бившето Комсомол, за първи път седнаха днес да обсъждат заедно съдбата изоставената сграда. Тя се руши от 20 години и има вероятност да стане на паркинг. От два месеца пощата ни е затрупана с писма, които ни приканват да се включим в борбата срещу не знам от кой измислен МОЛ, който щял да изникне на мястото на киното.

 

В/Р

 

Тема: Дебатът за „Космос” : без консенсус

 

Припомням, че наскоро местният парламент взе решение сградата на бившето кино да се превърне в многоетажен паркинг със съпътстващи помещения за други дейности. Мотивите на едминистрацията днес обясни заместник- кметът Александър Долев.

Синхрон: Александър Долев- зам.-кмет на Пловдив

Ако идеята на властта срещне инвеститорски интерес новият вид на сградата ще бъде на 7-8 нива. Срещу това днес се обявиха всички живеещи около кино „Космос”. Те искат дебат по темата, но засега не предлагат алтернативно решение. Категорично да се запази външния образ на сградата настоява нейният строител архитект Здравко Василков.

Синхрон: арх. Здравко Василков

По време на дебата обаче беше поставен и съвсем сериозния въпрос с достъпа до евентуалните бъдещи паркинги.

Синхрон: Димитър Толев

Най- вероятно общинската администрация ще продължи да работи по своя проект, а гражданите плашат със съдебни дела, които  ще продължат поне 5-6 години.

 

КАШ

ЗРИТЕЛИ НОВИНАРИ

 

БЛАНК

 

 

Започна подготовка за строеж на автомивка зад блок 155 А в Тракия- въпреки решението на районния кмет Гиньо Матев – алармираха пловдивската телевизия  жители на района. „Тази сутрин инвеститорът, спечелил търг за за автомивка и кафене в зелените площи в близост до блокове 155А и 156, започна подготовка за строеж на обектите, въпреки наложена временна забрана „-пише още в писмото.

 

В/Р

 

Тема: Хората от „Тракия”  пак скочиха срещу строежа на автомивка

 

Живеещите в района прилагат снимки и разказват : „Буквално за минути багерите разораха терена и унищожиха футболното игрище на децата от квартала. Осведомен за тези действия от гражданите, кметът веднага се е свързал с инвеститорите с молба да прекратят строителната работа. Недоволните изразяват готовност за гражданско неподчинение, в случай че проектът не бъде отменен изцяло. „В подписката срещу изграждане на обекта вече са се включили около 100 семейства от блокове 155, 155А, 156, 152. Гражданите от 187 и 185 също ще се присъединят към протеста с подписите си”-четем още и припомняме, че  някои от хората са срещу строежа заради близката  детска площадка. Която обаче  не е вписана в кадастралния план на квартала, т.е.  по официални документи не съществува. Други обаче твърдят, че площадката не подържана и има нужда от съживяване на бизнеса в района.

 

КАШ

ОБЩИНА

 

БЛАНК

 

 

Община Пловдив изпълни ангажимента си и внесе 172 000 лева във Фонда за развитие на Летище Пловдив, обяви главният секретар на общинската администрация Борислав Инчев. Парите са преведени на сметката на сдружението на общините от Южен централен район относно дейността и развитието на аеропорта. Припомняме, сдружението с нестопанска цел „Фонд за развитие на Летище Пловдив - Южната врата на България" бе учредено в края на миналата пролет, за да се осигури устойчиво развитие на летището и да се привлекат компании, които да оперират на него.

 

Бланк

 

 

Под егидата пък на областния управител Иван Тотев  в Пловдив се състоя поредната инициатива за енергийната ефективност. Представители на общини от целия Южен централен район дойдоха под тепетата за участие в семинара „Управление на енергийната ефективност”.

  

В/Р

 

Тема: Вместо помощи за отопление - саниране на жилища

 

С днешния семинар започна информационната кампания на Агенцията за енергийна ефективност, която ще обхване и шестте района за планиране в страната.

Синхрон 5 – Красимир Найденов, главен директор на Агенцията за енергийна ефективност

Специални мерки за енергийна ефективност ще трябва да изпълняват наброяващите 300 големи предприятия с потребление от над 300 мегаватчаса електропотребление годишно, около 6500-те държавни и общински сгради с площ от 1000 кв. м, както и 50-те фирми, търгуващи и предоставящи енергийни услуги. Правителството си е поставило и задачи, засягащи  обикновените граждани. За санирането на техните жилища ще осигури включването в оперативни програми, като приблизително около 1/4 от необходимата сума те ще трябва да заплащат сами.

Синхрон 2 и 3 – Красимир Найденов, главен директор на Агенцията за енергийна ефективност

Обмисля се варинт, при който вместо всяка година да се изплащат милиони левове като помощи за отопление на социално слабите, проблемът да се реши трайно.

Синхрон  4 – Красимир Найденов, главен директор на Агенцията за енергийна ефективност   

 

Бланк

 

 

Без успех приключи и четвъртият опит от страна на държавата за вдигане на капитала на МБАЛ „Пловдив” с 4 млн. и 740 хил. лв. Представителят на общината в общото събрание на дружеството Дани Каназирева ще поиска среща с кмета Славчо Атанасов, за да му предложи да заведат дело и общината да си върне изцяло собствеността върху болницата. „Държавата придобива 51% от дяловете в бившите окръжни болници през 2000 г. на базата на промяна в Закона за лечебните заведения, която през 2001 г. е обявена за противоконституционна с решение на Конституционния съд”, обясни Каназирева правните основания за внасянето на подобен иск.  Ако увеличението на капитала беше гласувано, дяловете на всички общини акционери щяха да се стопят. Изпълнителният директор на болничното заведение д-р Аргир Аргиров обаче категорично опроверга предположенията, че с увеличаване на дела на здравното министерство се цели приватизация на „МБАЛ - Пловдив”.  В случая по-скоро трябва да се говори за одържавяване, а не за приватизация. Още повече, че в Закона за приватизацията, който е приет още преди 2002 година, областните болници, между които е и „МБАЛ - Пловдив”, са в забранителния списък. Нещо повече: само преди седмица излезе проект за новата здравна карта на България. В Приложение 6 са включени 68 болници, които не подлежат на приватизация. Една от тези болници е „МБАЛ - Пловдив”. В годините 2007, 2008 и 2009 Министерството на здравеопазването под една или друга форма е субсидирало сериозно болницата.

 

КАШ

КРИМИНАЛНИ НОВИНИ

 

БЛАНК

 

 

Мъж се опита да подкупи полицаи от РУП-Първомай, след като оказа съпротива при задържането му. Вчера около 15 часа възникнал скандал пред заведение. По първоначални данни собствениците на ресторанта не пускали мъжа да влезе вътре заради хулиганското му поведение. При пристигането на полицаите той ги заплашил с побой и продължил да буйства. При транспортирането му до районното управление със служебния автомобил той подхвърлил банкнота от 100 лева на седалка в колата и поискал  да го пуснат.

 

БЛАНК

 


Цигари без бандерол бяха иззети в Пловдив и Раковски. Пловдивчанка е била заловена от униформени служители в района на УМБАЛ ”СВ.Георги” в Пловдив с 281 кутии с цигари от различни марки. В Раковски при проверка на лек автомобил „Ситроен”, собственост на мъж от  Пловдив пък са намерени 16 стека цигари.

 

КАШ

РАЗДЕЛИТЕЛЕН

 

БЛАНК

 

 

В писмо до ПОТВ директорът на СОУ "Цар Симеон Велики" Руси Баташки опровергава изнесеното в излъчения в новините ни на 9 февруари репортаж за подписка на родители срещу лошата храна в училищния стол. Подписката беше предадена на независимия общински съветник и председател на партия "Съюз за Пловдив" Дани Каназирева, която дори подготви питане по проблема до Общинския съвет. Според директора обаче се бил подписал само един родител, чието дете дори не се хранело в стола и нямало как да знае дали предлаганият там обяд е вкусен или не. До момента на училищното ръководство не била предоставена нито една родителска жалба, за да предприеме съответни мерки по случая.  

 

БЛАНК

 

 

„Вместо да хвърля бомби в медиите, Долев да се опита да върне на пловдивчани загубените 140 декара земя заради проваления строеж на увеселителен парк  в Пловдив”- с тези думи кметът на Западен Здравко Димитров официално отговори на обвиненията, че има участие във фирми. Бившият баскетболист е прекратил участията си в „Паралакс „ и Родопи трейд” през 2007 година, а неработещата „Меделин” е заличена една година по-късно.

 

В/Р

 

Тема: Здр. Димитров :”Вместо да ме обвиняват, да върнат 140 дк земя на пловдивчани”

 

И в отговор на зам.кметът Александър Долев, който изнесе анонимен сигнал  до комисията за конфликт на интереси , Димитров открито го призова да работи, а не да говори. Най-добрия начин е връщането на 140 декара , които са внесени като апорт от страна на Община Пловдив за строжа на увеселителен парк и загубени при неговия провал

Синхрон 1-Здравко Димитров-кмет на район „Западен”

Димитров припомни, че при него е пратен акт за отписване на земите като общинска собственост , който е отказал да подпише.

Снихрон 2-пак той

Райония кмет не е напълно съгласен и за политиката на общината за пълненето на дупките. Първо бюджета, после общесвена поръчква и вероятно обжалване , което води до кърпене май –юни не е най-добрия начин

Синхрон 3-пак той

За Димитров зимната смес е компрометирана и изпълнява само временно задачата си. След месец дупките пак са зейнали.

  

БЛАНК

 

 

30 борчета засадиха днес кметът на район Северен Ина Филипова и заместникът `и Ангел Ангелов. Двамата се надяват, че горичката, която оформиха на адрес БОРБА 9 ще запълни малко околния празен пейзаж.

 

В/Р

 

Тема: Ина Филипова разкраси „Северен”, засадиха борчета

 

Борчетата за купени с  лични средсва на Филипова и Ангелов , но те не държат факта да е в толкова известен. А по-скоро да запалят хората от района , които срещу 15 лева могат да направят мястото, в което живеят по-зелено

Синхрон 1-Ангел Ангелов-зам.кмет на район „Северен”

В засаждането се включиха и журналисти, който бяха на косъм да напишат имената си на табели. Така вместо един ден децата да четат Юри Гагарин в алеята на тепето могат да сричат Ралица Дикова в градинката в „Северен”.  Къде нашега , къде наистина Ина Филипова обаче каза, че зеленина не липсва, а не е добре подържана

Синхрон 2-Ина Филипова-кмет на район Северен 

Сега обаче по-големият проблем е борчета да се опазят, защото щом плочки започнаха да се крадат нищо чудно някой да си хареса младите дръвчета за вилата

Синхрон 3-пак тя

Филипова призна, че работи добре с общинските фирми.  „Паркове и градини”   и напоследък „Чистота” си вършат добре работа според кмета на „Северен”

 

БЛАНК

 




Гласувай:
0



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: potv
Категория: Новини
Прочетен: 3568002
Постинги: 2823
Коментари: 1206
Гласове: 1821
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930