Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
14.03.2011 09:23 - Новините - 12 Март 2011г. - Събота
Автор: potv Категория: Новини   
Прочетен: 906 Коментари: 0 Гласове:
0



Новините - 12 Март 2011г.
Събота

 

 

 

 

 

Пролетно и спокойно бе днес в Пловдив.

На другия край на света обаче незнаен брой човешки същества се борят да оцелеят след разрушителни трусове, цунами и радиоактивно излъчване.

 

 

 

 

Добър вечер, пловдивчани, вие сте с добрите и лошите новини от днес – 12 март.

В началото на емисията нека да видим акцентите от деня.

 

В/Р

 

Тема: ХЕДЛАЙН + каш ОЩЕ ДНЕС

 

 

БЛАНК

 

 

Вниманието и съчувствието на целия свят днес е насочено към Япония. Островната държава бе разтърсена от унищожително земетресение. Може ли да ни се случи същото?

 

В/Р

 

Тема: Земетресение в Пловдив?

 

Пловдив за съжаление се намира в земетръсна зона, макар по-различна от тази в района на Тихия океан. През последните векове земетресения са се случвали средно на 60 години. От последното – от 1928 ЗА ДОБРО ИЛИ ЗА ЛОШО СА ИЗМИНАЛИ повече от 80 години.

Това земетресение е останало в историята като Чирпанското , но всъщност земетръсът в ЧИРПАН е предшествал пловдивския земетръс, който става вечерта на Велики четвъртък –април 1928-а. Разрушени или повредени са стотици сгради – включително емблематични като Домът на народната армия, Домът Кудоглу, Френският колеж.

Най-добре се държат уж паянтовите сгради в Стария град, строени по стара антиземетръсна технология, и тези, проектирани от архитект Шнитер, който вече използва бетона при строителство.

 

БЛАНК

 

 

Случващото се в Япония – освен всичко друго, е нагладен пример за това как една организирана нация има предварителна подготовка и се справя с опустошителната стихия.

От събитията на другия край на света би трябвало да извлечем поуки и за нашата ядрена енергетика.

 

КАШ РАЗДЕЛИТЕЛЕН

 

 

Идеите на правителството да упражнява някакъв контрол или поне наблюдение на цените, което бе прокламирано като борба срещу спекулата, не срещат очакваната единодушна подкрепа на обществото – показа анкета в сайта ни ПОТВ ЕУ

 

В/Р Какво мислят пловдивчани за спекулата?

 

 

30 процента от анкетираните категорично подкрепят борбата с „търгашите -спекуланти”.

Може да се предположи, че приблизително толкова – около една трета от българите, са тези, които се поддават на популистки обещания и едва ли се радват, че живеем в пазарна икономика.

Малко повече са хората, които разсъждават философски – НЕ САВИСОКИ ЦЕНИТЕ – казват те, ЗАПЛАТИТЕ НИ СА МАЛКИ.

12 процента са пазарно ориентираните читатели, които твърдят, че само конкуренцията може да сваля цените.

Горе-долу същият процент от анкетираните направо оценяват действията на правителството като ПОПУЛИСТКИ.

Нито един пловдивчанине не смята днешните цени за НОРМАЛНИ.

 

 

 

 

Какво мислите за борбата на правителството срещу спекулата?

Категорично я подкрепям, търгашите-спекуланти вдигат цените

30%

Само истинската конкуренция може да сваля цените

17%

Това са ненужни популистки мерки на правителството

20%

За мен цените са нормални (0)

0%

Не са високи цените, заплатите са малки

32%

 

 

БЛАНК

 

 

Председателят на Народното събрание Цецка Цачева взе участие в кръгла маса на тема „Жените в управлението на публичния и частния сектор”, организиран от областната структура на ПП ГЕРБ в Пловдив-  град с ръководител областния управител инж. Иван Тотев. 

 

В/Р

 

Тема: Цецка Цачева: В домовете ни слушат мъжете, защо не и в политиката?

 

По време на кръглата маса бяха обсъдени проблемите и бяха набелязани мерките за подпомагане на жените-управленци. Участие взеха още заместник-министърът на околната среда и водите Ивелина Василева, народни представители, общински съветници, районни кметове и др.

Синхрон – 1 Цецка Цачева – Председател на Народното събрание

Председателят на Народното събрание Цецка Цачева коментира още, че ПП ГЕРБ е един добър пример за това как не се притеснява даотрежда отговорни постове на жени.

Синхрон – 2 Цецка Цачева

На въпроса, дали е възможно жена да оглави президентския пост на предстоящите избори, Председателят на Народното събрание коментира така:

Синхрон – 3

 

КАШ

КРИМИНАЛНИ НОВИНИ

 

БЛАНК

 

 

Труп на бебе бе открит вчера на сметище край Карлово. В РУП – Карлово е бил получен сигнал, че в дере в източната част на града е била намерена найлонова чанта с тялото на новородено момиченце. Причината за смъртта на детето е в процес на изясняване. До момента няма данни за самоличността на майката.

 

 

КАШ РАЗДЕЛИТЕЛЕН

 

Софийска градска прокуратура работи по сигнал, внесен от председателя на ВМРО – НИЕ Петко Атанасов срещу неправомерното завишаване цените на електроенергията и начина на ценообразуването, както и нарушения във финансовата дейност на електроразпределителните дружества. Напомняме, че ПП ВМРО – НИЕ внесе сигнала в Прокуратурата на 02.02.2011г. Дружествата формират сериозна печалба,  в същото време с възможни доводи и с помощта на държавния регулатор  се иска непрекъснато увеличаване на цената на тока. В приватизационния договор няма заложена първоначална инвестиция. Напротив – има заложена гарантирана печалба – в началото 16%,  на този етап-12 %, при средноевропейски стандарт – 5 %. Според официалната статистика средната работна заплата в дружествата е 1500 лева. Едно от големите нарушения, констатирани в одита е увеличаването близо на 100 % на плащанията на консултантските услуги на ЕРП-тата към дружествата-майки, което поражда сериозни съмнения за източване. На специални семинари, организирани за електроразпределителните дружества членове на ДКЕВР получавали солидни хонорари като лектори, което е конфликт на интереси. Проверката е необходима и за да се разбере дали електроразпределителните дружества са изплатили дължимите на държавата дивиденти, преди да искат по-високи цени на тока, защото според специален одит задълженията и на трите дружества към държавата са огромни. През последните няколко години именно поскъпването на електрическата енергия  изправи пред фалит много български фирми и производства, отрази се е изключително тежко върху българските домакинства. Ако държавата не предприеме нужните действия, по-добрият вариант е договорите с електроразпределителните дружества да се развалят. ВМРО – НИЕ готви граждански протести в цялата страна, ако електроразпределителните дружества не оттеглят исканите увеличения на цените на тока и ако ДКЕВР удобри подобни увеличения.

 

БЛАНК

 

 

Пловдив е един от градовете, в които се провежда Националното пчеларско изложение. 16 производители от цялата страна представят собствената си продукция и гарантират вкусни и качествени пчелни продукти. Изложението се провежда на Главната и ще продължи до 18-ти март.

 

В/Р

 

Тема: Медът е храна, не лекарство

 

Производители от цялата страна предлагат на пловдивчани богато разнообразие от сортове мед – от класическия букет – до мед от магарешки трън. Тази година, освен като храна, медът беше представен и като козметичен продукт.

Синхрон – 3 – Васа Иванова

Попитахме производителите – трудно ли е да се произвежда мед и кои са трудностите, които срещат.

Синхрон – 1 Цветелина Щерева

Синхрон – 5 Петя Иванова

Според производителите медът е полезен и нужен за човешкия организъм и трябва да се консумира ежедневно.

Синхрон – 2 Цветелина Щерева

Синхрон – 6 Петя Иванова

Синхрон – 4 Веса Иванова

 




Гласувай:
0



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: potv
Категория: Новини
Прочетен: 3568293
Постинги: 2823
Коментари: 1206
Гласове: 1821
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930