Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
05.04.2011 16:59 - Новините от 5 април 2011 г. - вторник
Автор: potv Категория: Новини   
Прочетен: 1453 Коментари: 0 Гласове:
0



НОВИНИТЕ – 5 април 2011,

вторник

 

 

 

 

Пловдив – втори, Варна – на една ръка растояние!

 

 

 

 

Добър вечер, пловдивчани, вие сте с добрите и лошите новини от днес – 5 април.

В началото на емисията нека да видим акцентите от деня.

 

В/Р

 

Тема: ХЕДЛАЙН + каш ОЩЕ ДНЕС

 

 

БЛАНК

 

 

9-милионният жител на България, който се чакаше след преброяването през 1985 г., когато населението отбеляза своя час пик, скоро няма да се роди. Напротив - бройката отива все по-надолу. В момента в страната живеят 7 351 234 души, което е с 581 750 или 7,3% по-малко в сравнение с преди десетина години. Това сочат експресните предварителни данни от проведеното през февруари преброяване на населението. Расте или намалява Пловдив, в който в момента живеят 331 796 души?

 

В/Р

 

Тема: След преброяването: Само с 1310 души Пловдив води пред Варна

 

Синхрон 1 – Георги Ангелов, директор на Регионално статистическо бюро – Пловдив

Разликата на Пловдив пред Варна обаче се е стопила на 1310 души. Докато от преброяването през март 2001 г. градът под тепетата е намалял с 6428 души, марската столица се е увеличила със 17 597 жители. Населението на областта е намаляло с близо 44 хиляди, но със своите около 672 хиляди жители стабилно заема своето място.

София-град и Варна са единствените области, които нарастват.

Синхрон 6, 7 и 5 – Георги Ангелов, директор на Регионално статистическо бюро – Пловдив

Продължава и остаряването на населението. С 4 на сто по-малко са жителите под 18-годишна вързраст и сега те са 15,8%. 19 на сто са над 65-годишните.
Външната миграция и отрицателният прираст са сред основните причини за намаляване на населението.

Тенденцията ще се обърне едва когато отрицателният прираст стане положителен, но как?

Синхрон 9 и 10 – Георги Ангелов, директор на Регионално статистическо бюро – Пловдив

Коментарът на заместник-областния управител Розалин Петков за запазената втора позиция на Пловдив

Синхрон 11 – Розалин Петков, заместник-областен управител на Пловдив

 

 ПОСТБЛАНК

 

 

Официалните крайни резултати от преброяването ще бъдат представени не по-рано от есента. Подробности от експресните данни зрителите на ПОТВ могат да научат от директора на Регионалното статистическо бюро Георги Ангелов, който ще е гост в предаването ни „Телевизионен омбудсман”.          

 

КАШ

Новини от Общината

 

БЛАНК

 

 

Детска градина „Пролет” и прилежащата към нея детска ясла №13 в район „Северен” се рушат. За това алармира днес кметицата Ина Филипова.

 

В/Р

 

Тема: Детски заведения се рушат

 

Двете детски заведения са много стари и не отговарят на съвременните условия за отглеждане на малчугани. Навремето са строени върху мочурище. Днес те пропадат и могат да се срутат върху главичките на дечицата. Ина Филипова има предложение да градската управа.

Синхрон: Ина Филипова- кмет на „Северен”

В момента в двете детски заведения се отглеждат 200 малчугани. За тази година кметството разполага само със 70 000 лева за текущи ремонти, които са недостатъчни за всички градини и ясли на територията  на „Северен”

 

БЛАНК

 

 

От район „Северен” днес дойде обаче и добра новина. Тя е свързана с редица благотворителни прояви, които организира администрацията.

 

В/Р

 

Тема: Благотворителност за Великден

 

Мащабни благотворителни прояви през април месец  организират от кметството в „Северен” . Те са насочени към децата и бедните в района. Поводът са предстоящите Великденски празници.

Синхрон: Ангел Ангелов- зам.-кмет на „Северен”

За всички прояви кметството ще задели от бюджета си само 700 лева.

КАШ

Съдът на фокус

 

БЛАНК

 

 

Различни присъди получиха от Окръжния съд  шестима обвинени участници в организирана група за множество извършени престъпления.

 

В/Р

 

Тема: Осъдиха престъпна група

 

Според обвинението, целта, за която е създадена групата, е била да извършва престъпления. През периода  януари  до април 2010 г. те са държали и разпространенявали цигари без бандерол. При залавянето им  на 27 април са открити общо 10 828  кутии цигари от различни видове без бандерол с цел продажба. Срещу една от подсъдимите е повдигнато обвинение и за това, че в периода от февруари 2009 г. до 27.04.2010 г. е склонявала към проституция две 17-годишни момичета, както и, че системно е предоставяла помещение за полови сношения на различни лица с користна цел. Друг от групата беше осъден и за това, че е принудил чрез заплашване четири лица да му предадат суми общо в размер на 2560 лв., като с това им е причинил имотна вреда.

 

КАШ

РАЗДЕЛИТЕЛЕН

 

БЛАНК

 

 

Неслучайно за днешната пловдивска премиера на романа „Аферата Батенберг” беше избран Историческият музей, а новото издание на „Летера” представи директорът на музея Стефан Шивачев. Определената от нейния автор като историческа творба с литературен елемент книга, хвърля нов необичаен поглед върху събитията. За премиерата дойде и самият той - Харалампи Орошаков.

 

В/Р

 

Тема: „Аферата Батенберг” с премиера в Пловдив

 

„Аферата Батенберг”  е вдъхновена от родовата история на автора. Харалампи Орошаков е роден в София, но когато бил 5-годишен семейството му емигрирало в Белград, оттам – още по на запад в Европа. Има нещо руско, нещо сръбско в потеклото му, сега живее във Виена и Южна Франция.

Синхрон 1 и 2 -  Стефан Шивачев, директор на Историческия музей

Прадядото Гаврил Орошаков, който по-късно е близък сподвижник на Петко Каравелов, се запознал в Украйна с Александър Батенберг още преди той да стане първия български княз след Освобождението.

Синхрон 3 – Харалампи Орошаков

Не точно за това обаче бил мислил, когато започнал да пише.

Синхрон  4 – Харалампи Орошаков

Книгата е писана на немски, писателят мисли на немски и с изненада сега открива колко му е лесно да говори на български и дори да мисли на майчиния си език.  

 

БЛАНК

 

 

Безплатно обучение със сертификати за оказване на първа медицинска помощ и справяне с различни критични ситуации ще получат в УМБАЛ "Свети Георги" медицинските сестри от училищата в Пловдив. Това съобщиха от лечебното заведение. До края на седмицата 20 сестри от гимназиите в града ще преминат специализирано обучение в различни клиники на болницата.

 

БЛАНК

 

 

Сега нека да видим отново акцентите от днешния ден.

 




Гласувай:
0



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: potv
Категория: Новини
Прочетен: 3564814
Постинги: 2823
Коментари: 1206
Гласове: 1821
Календар

В/Р

 

«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930