Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
27.04.2011 17:15 - Новините от 27 април 2011 г. - сряда
Автор: potv Категория: Новини   
Прочетен: 1707 Коментари: 0 Гласове:
0



НОВИНИТЕ –  27 април 2011г.

Сряда

 

 

 

 

 

За бога, братя ….САНИРАЙТЕ!

 

 

 

 

Добър вечер, пловдивчани, вие сте с добрите и лошите новини от днес  27 април.

В началото на емисията нека да видим акцентите от деня.

 

В/Р

 

Тема: ХЕДЛАЙН + каш ОЩЕ ДНЕС

 

 

БЛАНК

 

 

Много пловдивчани могат да икономисат до 60 на сто от разходите за ток и битова гореща вода, ако решат да санират своите блокове. Цялостното подобрение във вида на сградите вдига пазарните им цени с 40%. Сертифицират ли се пък многофамилните жилища по Закона за енергийната ефективност, собствениците се освобождават от данък сгради за 7 до 10 години напред. Кметът на район „Централен” Райна Петрова предприе разяснителна кампания сред домоуправителите как е възможно да стане всичко това с помощта на европейските фондове.

 

В/Р

 

Тема: Райна Петрова учи жителите на центъра как да санират блоковете си с европари

 

 

На първата среща с първите 50 домоуправители залата беше изненадващо пълна. Всяка седмица Райна Петрова ще събира по 50-ина управители на етажната собственост, докато полезната информация стигне до всички регистрирани досега 1500 домсъвета в района.

Синхрон 2 – Райна Петрова, кмет на район „Централен”

През последните няколко години е имало няколко пилотни проекта по сходни програми.

Синхрон 3 – инж. Георги Григоров, експерт

Направена е и приблизителна сметка.

Синхрон 4 – инж. Георги Григоров, експерт

Райна Петрова е готова максимално да убеди хората от района в ползата от санирането.

Синхрон 1 – Райна Петрова, кмет на район „Централен”

Има варианти за кредитиране от институции при много изгодни условия, при които е възможно в годините след санирането дължимите суми да се изплащат от реализираните икономии.

 

               

КАШ

Новини от Общината

 

БЛАНК

 

 

Четири пловдивски семейства ще приемат тази година изоставени деца. Това съобщи шефът на Центъра за социални услуги за деца и семейства Росица Петрова. Днес психолози на центъра проведоха поредното обучение на приемните родители.

 

В/Р

 

Тема: Четири семейства дават шанс на изоставени деца

 

Радка Христова е изгледала три собствени деца. От месец насам тя е приела в дома си и двегодишния Митко, който дотогава е бил в социален дом.

Синхрон: Радка Христова- приемен родител

Тази година шест семейства подават молби да станат приемни семейства. По време на обучението им със психолози две от тях се отказват. Според шефката на центъра за социални услуги на деца и семейства Росица Петрова това е за добро, тъй като навреме си направили самопреценка. Тя признава и за друг проблем. Има случаи, когато примни родители се отказват от децата, заради трудните им характери.

Синхрон: Росица Петрова- директор на ЦСУДС- Пловдив

По време на днешното обучение на приемни родители в центъра, заместник- кметът по социална политика Георги Търновалийски помоли хората да кажат с какво общината може да им помогне. На въпрос би ли станал приемен родител той отговори така:

Синхрон: Георги Търновалийски- зам.-кмет на Пловдив

Според възрастта на детето приемното семейство получава помощ от държавата в размер от 180 до 260 лева. За четири години, откакто работи пловдивският център, в града има вече 30 приемни семейства.

 

БЛАНК

 

 

35 картини и 7 икони на деца от Националната художествена галерия „Цанко Лавренов” в Пловдив ще се разиграят на благотворителен търг утре. Със събраните средства ще се закупят лекарства на онкоболните деца от УМБАЛ „Свети Георги”.

 

В/Р

 

Тема: Деца рисуват и правят търг за болни деца

 

Благотворителният търг ще се проведе утре от 18 часа в галерия „Пловдив, в сградата на местния парламент. Ръководството на училището е избрало за наддаването 35 картини, тъй като това лято школото навършва 35 години. За сега като най- ценна се определя иконата „Свети Георги” на иконописеца Иво Райков.

Синхрон: Иво Райков- иконописец от у-ще „Цанко Лавренов”

Картините и иконите ще се търгуват от 200 до 300 лева начална цена. Който няма толкова пари има втори шанс.

Синхрон: Георги Титюков- зам.-кмет на Пловдив

Половината от събраните средства ще се дадат на талантливите автори , а с останалата част ще се закупят лекарства за онкоболните деца от болницата.

 

КАШ

Съдът на фокус

 

БЛАНК

 

 

Върховният административен отмени решението на Пловдивския административен съд, с което се обявява за нищожна заповедта на областния управител  Иван Тотев за насрочване на референдум в село Ягодово. Съдебният състав на ВАС реши, че областният управител има правомощие да издаде заповед за насрочване на местен референдум и постанови делото да се върне за ново разглеждане в първоинстанционния съд. Решението е окончателно и не подлежи на обжалване.
Припомням, че Тотев обжалва решението на Административен съд - Пловдив, с което по искане на кмета на Община "Родопи" бе отменена заповедта му за насрочване на местен референдум в село Ягодово, на който гласоподавателите да отговорят с "да" или "не" на въпроса "Желаете ли отделянето на село Ягодово от община "Родопи", област Пловдив и присъединяването на същото към община Пловдив, област Пловдив?".

"Това е още една крачка към провеждането на референдума в Ягодово, на който гражданите да упражнят своето демократично право да изразят мнението си", коментира Иван Тотев решението на ВАС.

КАШ

КРИМИНАЛНИ НОВИНИ

 

БЛАНК

 

 

Двама мъже са нахлули в учителската стая към съблекалнята на плувния басейн в училище "Димитър Матевски" в район „Тракия”. След като блъснали и ударили 29-годишната учителка по плуване, те откраднали плик с около 200-300 лв., които били дарения за училищното настоятелство.

 

КАШ

РАЗДЕЛИТЕЛЕН

 

БЛАНК

 

 

Празник на виното ще се състои на 30 април в Брестовица. Четири винарски изби обединяват усилията си, за да представят характерните вина за региона - „Нов живот–Брестовица”, „Бонини”, „Вила Винифера” и „Тодоров”.

 

В/Р

 

Тема: Празник на виното в Брестовица

 

Брестовица разполага с 10 000 дка лозя, от които 4000 винени и 6000 десертни. На територията  има 4 винпрома и още 30-40 малки изби домашно производство.

Синхрон 1-Георги Митърчев, кмет на с. Брестовица

Празникът започва със служба в църквата, след което ще бъдат избрани Цар и Царица на виното. На площада ще се състои същинското тържество - винарските изби ще представят продукцията си. Ще има презентация и на танцови ансамбли, както и конкурс по надпиване.

Синхрон 2- Красимир Патишанов, управител на „Нов Живот-Брестовица”

На събитието ще присъстват и чужди посланици - от Русия, Китай, Украйна, Беларус, Дания, Норвегия и др.

Синхрон 3- Красимир Патишанов, управител на „Нов Живот-Брестовица”

Празникът се провежда за втора поредна година, като миналата е бил през лятото. Идеята е да се направи един през пролетта и втори - през есента.

 

БЛАНК

 

 

Награди по желание получиха тримата призьори в месечната класация „Зелен дом” в Тракия. Победител стана Ганка Генкова от блок 44, вход „А”. В градината пред блока си тя се грижи за 95 вида цветя.

 

В/Р

 

Тема: „Зелен дом” в Тракия

 

Ганка Генкова печели наградата „Зелен дом” за втори път. Миналото лято от кметството й подаряват косачка, затова сега си пожелава ръчна количка. Като бонус жената получи една туя и градински инструменти.

Синхрон 1 – Гиньо Матев – кмет на район „Тракия”

Тук цветята цъфтят почти през цялата година. Като се започне от ранна пролет с игликите, зюмбюлите и лалетата, та чак до ноември с последните рози. Ганка Генкова е работила като стругар и шлосер, сега е пенсионер. Градинката пред входа си поддържа вече 10 години. Споделя, че от малка е тясно свързана със земята.

Синхрон 2 – Ганка Генкова – пенсионер

Съседите я подкрепят, дават й пари, носят й подаръци – като тази палма, донесена й от съсъд от съседна Турция. Ремонтирали са и входа си.

Синхрон 4 – Мария Аргирова - съсед

Но не всичко е цветя и рози, акто се казва. Дори и в това райско кътче падат тъмни сенки.

Синхрон 5 – Мария Аргирова – съсед

Синхрон 3 - Ганка Генкова – пенсионер

Ганка Генкова е на 70 години и е придружител на инвалид първа група.

 

БЛАНК

 

 

С много песни и забавления пенсионерите от район „Централен” отпразнуваха заедно Възкресение  в клуба си на улица „Младежка”. Най-големи вълнения предизвика конкурсът за най-красиво великденско яйце.

 




Гласувай:
0



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: potv
Категория: Новини
Прочетен: 3568153
Постинги: 2823
Коментари: 1206
Гласове: 1821
Календар

В/Р

 

Тема: Пенсионерите от „централен” празнуват Великден

«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930