Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
19.05.2011 17:10 - Новините - 19 май 2011г - Сряда
Автор: potv Категория: Новини   
Прочетен: 1389 Коментари: 0 Гласове:
0



НОВИНИТЕ –  19 май 2011г.,

Четвъртък

 

 

 

 

Христо Стоичков, почетен гражданин на Пловдив, а също така на Смолян, Банско, Харманли и Етрополе,  подкрепя за европейска културна столица…София!

 

 

 

 

Добър вечер, пловдивчани, вие сте с добрите и лошите новини от днес  19 май.

В началото на емисията нека да видим акцентите от деня.

 

В/Р

 

Тема: ХЕДЛАЙН + каш ОЩЕ ДНЕС

 

 

 

БЛАНК

 

 

За един месец музеите във Велико Търново имат повече посетители, отколкото пловдивските за цяла година. В старата столица те се управляват от предприятие към Общината, регистрирано по търговския закон. Пловдивската община пък закри своята дирекция „Туризъм”. Фактите изнесоха от Съвета по туризъм по време на годишния им отчет.

 

В/Р

 

Тема: Съветът по туризъм се отчита

 

Основна цел пред съвета по туризъм през изминалата година бе превръщането на Пловдив в център на организирания туризъм в Южна България

Синхрон 2 – Любозар Фратев – предс. на Съвета по туризъм

От Съвета по туризъм отчетоха като много успешно второто Дефиле на младото вино, което се проведе в къщите на Стария Пловдив, както и набиращата скорост вече четвърта поредна Кулинарна купа.

Синхрон 8 - Радослав Бозуков – секретар на Съвета по туризъм

Сред целите на Съвета по туризъм е да се стимулира конгресният туризъм под тепетата.

Синхрон 7 – Любозар Фратев – предс. на Съвета по туризъм

От съвета по туризъм недоволстват, че Общината системно  не усвоява парите, отпускани за развитието на туризма. Остро разкритикуваха и изпуснатия за 16 минути европейски подарък от 6 милиона за развитието на Стария град. Радослав Бозуков определи този гаф като най-големият в 4-годишният мандат на кмета Славчо Атанасов.

Синхрон 1 - Любозар Фратев – предс. на Съвета по туризъм

Според Съвета по туризъм Пловдив тъпче на едно място и изостава много от София и Варна и в работата по кандидатстването за европейска културна столица през 2019-та година. Над 50 видни българи са в инициативния комитет по кандидатурата на София. Като куриоз Любозар Фратев посочи в списъка името и на пловдивчанина Христо Стоичков.

        

БЛАНК

 

      

Съветът по туризъм продължава борбата за намаляването на такса смет. Припомням, че бизнесмените спечелиха на местно ниво делото срещу решението на общинския съвет за определяне размера на таксата като незаконосъобразно, но Върховният административен съд отхвърли исканията им. Сега потърпевшите предприемат нова стратегия и ще обжалват такса смет пред 3 европейски институции.

 

В/Р

 

Тема: Бизнесът продължава борбата за такса смет

 

Мотивът, с който Върховният администртивен съд отхвърля жалбата на пловдивските бизнесмени срещу такса смет за 2009-та година е „липса на правен интерес”. Решението на последната съдебна инстанция на пръв поглед поставя точка на спора. Бизнесмените обаче предприемат нова стратегия и отправят индивидуални жалби пред Европейския съд в Люксембург.

Синхрон 3 - Любозар Фратев – предс. на Съвета по туризъм

Европейската директива гласи: „Плаща този, който цапа!”

Синхрон 4 - Любозар Фратев – предс. на Съвета по туризъм

Пловдивските бизнесмени ще се жалят и пред Европейския съд по правата на човека с мотива, че им е отказано правото на правосъдие. Убедени са, че ще спечелят и в трите случая, тъй като вече има прецеденти

Синхрон 5 – Радослав Бозуков – секретар на Съвета по туризъм

Така, ако европейският съд се произнесе в полза на пловдивския бизнес, от решението ще могат да се възползват жителите на всички общини в България, което ще ощети серизозно общинските бюджети, в които парите, събирани от такса смет са сериозно перо.

Синхрон 6 - Радослав Бозуков – секретар на Съвета по туризъм

Всички дела ще води един и същ екип адвокати, доказани специалисти по европейско право – Емилия Недева, Марта Божикова и  Миахил Екимджиев.

 

КАШ

Новини от Общината

 

БЛАНК

 

 

Предложението Градският дом на културата да носи името на Борис Христов, което вчера общинският съветник Любозар Фратев огласи пред медиите, се оказва, че имасвоята предистория.

Най-напред то постъпва в приемната на Обществения посредник г-жа Юлия Юрдекова от известния пловдивски скулптор г-н Цвятко Сиромашки.

На тази база    Кметът Славчо Атанасов е внесъл предложение в Общинския съвет Градският дом на културата да носи името на Борис Христов с дата 3 май. Правната комисия е дала становище да се гласува на сесия.

В мотивировката си за това Градският дом на културата да се наименува така кметът посочва безспорната оценка, че Борис Христов е един от най-изтъкнатите оперни изпълнители на 20 век, роден в Пловдив,  и че музикалните критици го определят като най-великия бас от втората половина на 20 век.

 

БЛАНК

 

 

Веднага след вчерашния репортаж за честването на 97-а годишнина на Борис Христов получихме ново предложение за конкурса „Любими кътчета от Пловдив”. То е от Десислава Тодорова. Очакваме още зрителски идеи, защото конкурсът продължава. Има и награди!

 

В/Р

 

Тема: Кътче от Пловдив

 

КЪТЧЕ БОРИС ХРИСТОВ

 

 

КАШ

Съдът на фокус

 

БЛАНК

 

 

Върховния касационен съд потвърди наложеното от Пловдивският апелативен съд наказание от 20 години лишаване от свобода на подсъдимия Красимир Самарджийски, осъден за убийство по особено жесток начин на бившата си съпруга. Красимир Самарджийски беше признат за виновен в това, че на 9-ти януари миналата година в Пловдив умишлено е умъртвил 28 - годишната Анна Самарджийска с жестокост и по особено мъчителен начин. Подсъдимият беше осъден да заплати на родителите на пострадалата сумата от общо 200 000 лв. за причинените им с деянието неимуществени вреди. Присъдата е окончателна и не подлежи на обжалване.

 

КАШ

РАЗДЕЛИТЕЛЕН

 

БЛАНК

 

 

Жълти касички са поставени в почти всички пловдивски училища. В тях ученици ще събират жълти стотинки. Станат ли много, с парите ще се закупи апаратура за Клиниката за детски генетични заболявания към Университетската болница „Св. Георги”. Акцията „Жълти стотинки – деца помагат на деца”, организирана от сдружение „Клуб Милосърдие, Съпричастност, Напредък”, се провежда за четвърта поредна година.

 

В/Р

 

Тема: Деца събират жълти стотинки за болни връстници

 

4100, 5300, 9500 лв. – събраните през трите години досега средства непрестанно нарастват. С тях се е помогнало на детски болнични отделения в различни градове на страната.

Синхрон 1 – доц. Карен Джамбазов, изп. директор на УМБАЛ „Св. Георги”

Касички за пловдивската болница ще има и в училищата в София, Варна, Бургас и Добрич. Тази акция се провежда от доста отдавна и в САЩ, и в развитите западно-европейски страни. Какъв е нейният смисъл?

 

Синхрон 2 – Валентина Начева, сдружение „Клуб милосърдие, съпричастност, напредък”

Синхрон 4 и 5 – доц. Карен Джамбазов, изп. директор на УМБАЛ „Св. Георги”

Синхрон 3 – Валентина Начева, сдружение „Клуб милосърдие, съпричастност, напредък”

В деня на детето - 1 юни, на площад „Стефан Стамболов” съвместно с общината сдружението организира голям благотворителен концерт, там ще се открият и приемателни пунктове за събраните жълти стотинки.

Синхрон 5 – доц. Карен Джамбазов, изп. директор на УМБАЛ „Св. Георги”

Опит в благотворителната акция вече имат възпитаниците на училище „Алеко Константинов”. Миналата година те са събрали 90 кг стотинки, които, като били преброени, се оказали близо 900 лв.

 

БЛАНК

 

 

Националната художествена гимназия „Цанко Лавренов” е получила специална покана - нейни възпитаници да изложат свои творби в новооткрития музей и галерия в гръцкия град Патра.

 

В/Р

 

Тема: Млади художници представят Пловдив в Гърция

 

Музеят и галерията са създадени от българската общност в Патра.

Синхрон 1 – Маргарита Джарова, директор на НХГ „Ц. Лавренов”

Вече са подбрани 32 творби на ученици. Сред тях са 2 скултури – едната от дърво, а другата е излята от бронз, 18 живописни платна на тема „Пловдив”, няколко графики, 5 икони. В експозицията ще бъде включена и рекламна графика.

Синхрон 2 – Маргарита Джарова, директор на НХГ „Ц. Лавренов”

Изложбата ще е от 23 до 28 май. Тя ще бъде посетена и от кметовете на Патра и Атина.

 




Гласувай:
0



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: potv
Категория: Новини
Прочетен: 3552178
Постинги: 2823
Коментари: 1206
Гласове: 1821
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031