Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
15.06.2011 17:27 - Новините от 14 юни 2011 г. - вторник
Автор: potv Категория: Новини   
Прочетен: 1179 Коментари: 0 Гласове:
0



НОВИНИТЕ – 14 юни 2011г.

 

 

 

 

Захвърлиха пловдивчанин като куче на улицата.

 

 

 

 

Добър вечер, пловдивчани, вие сте с добрите и лошите новини от днес – 14 юни.

В началото на емисията нека да видим акцентите от деня.

 

В/Р

 

Тема: ХЕДЛАЙН + каш ОЩЕ ДНЕС

 

БЛАНК

 

 

52-годишен пловдивчанин беше захвърлен снощи на улицата, Пловдивската телевизия го спаси.

 

В/Р

 

Тема: Изоставиха бездомник на улицата, общината го спаси

 

 Последните дни 52- годишният Жан Калостян прекарва в пловдивско лечебно заведение. Вчера следобяд кола на „Спешна помощ” го оставя на улица „Панталей Генов” в квартал Захарна фабрика. Човекът казал, че има там роднини. Хората от квартала обаче не го познават. По личните му документи разбират, че има адресна регистрация на булевард „Шести септември”. За Калостян обаче нещата със семейното жилище вече са приключили.

Синхрон: Жан Калостян

Вчера хората от квартала търсят помощ за бездомника от полицаите. На място пристигат униформени от Трето РПУ. Иван Герасков ги моли да намерят подслон на бездомника, но последва смразяващ отговор от полицай.

Синхрон: Иван Герасков

Миналата мразовите и дъждовна нощ Калостян прекарва под открито небе . За дюшек и одеало му служат няколко картона.

Синхрон: Жан Калостян

Хората от близките адреси днес му бяха дали храна и топли напитки. Калостян и хляба повече обаче служиха за храна на мухите.

Синхрон: Жан Калостян

Кметът Славчо Атанасов остана потресен от историята на човека, след като го запознахме със случая. Той се разпореди на неговия заместник Александър Долев да реши проблема. Само минутка беше нужна на Долев да се погрижи за човека.

Синхрон: Александър Долев- зам.-кмет на Пловдив

Със съдействието на хората от квартал Захарна фабрика, пловдивската телевизия и най- вече местната власт, тази вечер , а и занапред Жан Калостян ще има покрив над главата си.

 

БЛАНК

 

 

Случаите на злоупотреби с отпусканите помощни средства за инвалиди станаха причина за промени в начина на тяхното заплащане. Мнозина нуждаещи се обаче все още са в недоумение какво точно трябва да направят, за да продължат да ползват услугата. Подробности потърсихме от директора на „Социално подпомагане в Пловдив” – Надя Танева

 

В/Р

 

Тема: Новите промени при помощните средства за инвалидите

 

От първи юни се промени реда на заплащане на помощните средства за инвалиди. Не е променен редът по който се подават молбите. „Сумите ще се отпускат по предварително одобрен и проверен списък. Така ще се избегнат и измамите с лични данни, които позволяваха да се дават пари за консумативи на напълно здрави хора", подчерта директорът на Дирекция „Социално подпомагане” Надя Танева. В срок от десет дни дирекцията отказва или отпуска съответната помощ. В седемдневен срок нуждаещите се получават заповед за отпуснатите помощи. До сега получилите тази заповед отиваха в съответната лицензирана фирма и си получаваха необходимите стоки. Агенция „Социално подпомагане” изплащаше по банков път сметките. Сега средствата се дават на ръка, по банков-, пощенски път или на каса. След като нуждаещите получат заповедта, финансовите средства им се предоставят през следващия месец, след 30 дни. Със сумата те са длъжни да отидат в съответната фирма, за да закупят необходимото. Те трябва да върнат в дирекцията приемно-предавателния протокол и оригиналтата фактура с всички реквизити в 30-ет дневен срок. Във фактурите е необходимо да бъде описана стоката и посочена фирма, от която тя е закупена.

Синхрон 1 и 2 - Надя Танева- Директор на Дирекция „Социално подпомагане”

От 1-ви юни до сега дирекция „Социално подпомагане” е приела 165 молби, като броят на издадените заповеди е 52. Освен от консумативи инвалидите се нуждаят и от повече подходи в града.

„Сравнително от скоро има изискване общинските сгради, които се строят да имат подход за инвалидни колички”, каза Надя Танева.

 Синхрон 3 и 4- Надя Танева- Директор на Дирекция „Социално подпомагане”

Председателя на Съюза на инвалидите  Тобия Качаков пък търси отговорността за изграждането на подходи за инвалидите не само в общината.

Синхрон 5 - Председателя на Съюза на инвалидите  Тобия Качаков

През изминалата година е правен списък на сградите в Пловдив, които нямат подходи за инвалиди и е установено, че те са 192.

 

КАШ

КРИМИНАЛНИ НОВИНИ

 

БЛАНК

 

 

Дете е настанено в болница в Пловдив с прободна рана и с опасност за живота. В неделя около 20 часа на дигата на река Въча в Кричим при косене на трева 10-годишно момче по невнимание нанесло удар с косата в областта на корема на 7-годишния си братовчед. Случаен свидетел помогнал на пострадалото дете да бъде откарано в поликлиниката в Кричим. След десетина минути раненото момче е било транспортирано до болница в Пловдив.

БЛАНК

 

 

Мъж е заловен непосредствено след извършена от него кражба от магазин за бижута в Пловдив. Тази нощ в 00.35 часа е бил получен сигнал за проникване в търговски обект в подлез на бул.”Цар Борис Трети Обединител” след счупване на стъклена витрина. В резултат на бързата реакция на служителите от Четвърто РУП заподозреният в кражбата Е.П./22 г./ е бил заловен. У него са били намерени 6 сребърни синджира. Пловдивчанинът е задържан в ареста за 24 часа.

 

КАШ

ЗРИТЕЛИТЕ НОВИНАРИ

 

БЛАНК

 

 

Наш зрител ни сигнализира, че в интернет пространството се е появил сайт с многозначителното име „преписвай” в които се предлага свобнодно  нов вид „хендсфри”. Устройството е с миниатюрни размери и най-доволни са студентите, които в момента са в изпитна сесия.

В/Р

 

Тема: Изпит за 65лв.

 

Едва ли има студент, който да не е преписвал по време на изпит. Начини много и най-различни - от старите пищови до модерните „хендсфрита”. Именно миниатюрните 2 милиметрови слушалки са новата мода сред студентите. След като студентът я постави в ухото си  практически е трудно да  бъде  забелязана. Всеки комплект от така нареченото „невидимо” хендсфри  съдържа: 2 микрослушалки, 1 магнит с които може да се извади  лесно и бързо слушалката от ухото, кабели за възка с GSM,  предавател, който се поставя под дрехите и  2 батерии по 9 волта. Тарикатите, които искат да пробват  това чудо на техниката, трябва да се бръкнат за 65лв. Комплектът може да бъде взет и под наем за скромната  сума от 25лв. за период от 48ч.  В крайна сметка излиза, че за да бъдеш отличник в България, не е нужно да си губиш времето в учене и висене  по библиотеките, а е необходимо просто някой да ти шепне в ухото.

 

КАШ

РАЗДЕЛИТЕЛЕН

 

БЛАНК

 

 

Граждански протест през местната управа са готови да стегнат живеещите в блокове 95 и 96 в район „Тракия”. Те не годуват срещу новоизграждаща се автомивка под прозорците им. Снощи хората потърсиха помощ и от независимият общински съветник Дани Каназирева.

 

В/Р

 

Тема: Търсят помощ от Каназирева срещу автомивка

 

Бъдещият стопанин на автомивката вече е прокарал път под самите прозорци на хората от двата блока в „Тракия”. Подготвена е и техника за новото строителство. Живеещите тук са притеснени, че може да се посегне и на спортната  площадка, където по цял ден играят децата им. Малчуганите бяха най- искрени в желанието си.

Синхрон: Децата

Независимият общински съветник и председател на партия „Съюз за Пловдив” Дани Каназирева обясни на хората, че казуса е лесно решим. Посъветва ги и те да проявят своята гражданска позиция.

Синхрон: Дани Каназирева- предс. на ПП”Съюз за Пловдив”

Ако до края на седмицата общината не спре строежа, от „Съюз за Пловдив” ще внесат жалба в прокуратурата.

 

БЛАНК

 

 

Дъщерята на големия български художник Георги Божилов-Слона  Мария събра снощи пловдивската бохема в памет на баща си. Ако той беше жив щеше да навърши вчера 76 години.

 

В/Р

 

Тема: Годишнина на Слона събра приятели

 

За десета поредна година след кончината на баща си Мария Божилова организира на този ден изложба. Платната се разполагат в къщата на фондация „Бъдеще за България” в Стария град. Тук е и постоянната експозиция на Георги Божилов – Слона.

Синхрон: Мария Божилова- дъщеря на Георги Божилов- Слона

Новото тази година е, че избожбата беше самостоятелна. Автор на платната беше младата пловдивска художникчка Златка Шеткова. Тя сподели и какъв съвет би искала да чуе , ако днес Георги Божилов- Слона беше жив.

Синхрон: Златка Шеткова- художничка

А Слона винаги е подкрепял младите творци, разказа дъщеря му.

Синхрон: Мария-2

В духа на пловдивската бохема се беше потопил и шефът ан архитектите в града Илко Николов.

Синхрон: арх. Илко Николов- председател на САП

Приятелите на Слона си припомняха съвместни преживявания, а старите майстори на четката пожелаха много самостоятелни изложби на младата авторка.




Гласувай:
0



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: potv
Категория: Новини
Прочетен: 3567520
Постинги: 2823
Коментари: 1206
Гласове: 1821
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930