Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
28.07.2008 21:46 - МАЛКИ СКАНДАЛИ ОКОЛО СИМЕОН
Автор: potv Категория: Новини   
Прочетен: 937 Коментари: 1 Гласове:
0

Последна промяна: 29.07.2008 07:04


Завърши първото обсъждане на идеята за паметник на цар Симеон. Накрая кметът Славчо Атанасов обеща да има и второ.
Надеждата, че ще бъде събран пловдивският интелектуален елит, не се оправда съвсем. Преобладаваха пенсионери - активисти, имаше и няколко момчета с бръснати глави, за които се предполагаше, че са от ВМРО, но те се оказаха от Национално-радикалната партия. Или от нещо подобно.
Консултативният съвет към кмета беше представен символично, даже комисията по култура и туризъм имаше само един представител. 
Много от известните противници на засилващото се в града паметникотворчество не дойдоха - нямало смисъл.
В началото многократно бе уточнявано, че ще се обсъжда мястото на паметника, а не самата идея. Която бе представена като безспорна. Въпреки че тя продължава да бъде само свободно предложение на четирима души и не е одобрена с никаква официална санкция.
И все пак дебатът наистина се фокусира около евентуалното място на паметника. Дали да бъде на Джендема отгоре или по-долу, на мястото на Альоша или на мястото на Братската могила, пред панаира или пред областната управа...
И още - нагоре ли да гледа конят или надолу, като император ли да изглежда Симеон или като просветител, към Цариград ли да гледа или на някъде другаде.
Божидар Димитров, който се представи само като модератор, не издържа на напрежението и си тръгна.
Първият скандал дойде след като депутатът от ВМРО Бойко Ватев малко по-свободно интерпретира мнението на бившия общински съветник Димитър Костов, че на Джендема е имало храм на Аполон и тази памет трябва да се запази. Изаказването му бе бурно репликирано от  бившия депутат Васил Дойков, който припомни агентурното минало на Ватев.
Вторият скандал дойде, когато група студенти изразиха учудването си от хода на дискусията, която - според тях, се разминава с въпросите, които те са очаквали да се обсъждат, и демонстративно напуснаха залата.
Присъстващите се направиха, че нищо не е станало, но атмосферата в залата от този момент стана доста по-тягостна.
На финала спонсорът на паметника Георги Гергов се изказа обективно и смислено и и почти единствен получи аплодисменти.
Във въздуха остана да виси основният въпрос:"Нямаме ли си достойни пловдивчани, че избиваме комплекси с паметници на личности, които нямат никакъв принос за нашия град?"



Тагове:   малки,   Около,


Гласувай:
0



1. анонимен - Целта е да махнат Альоша
04.08.2008 13:25
Мисля, че целта е само да махнат Альоша. За аргумент им трябва велико име като Симеон. Пък после я го построят, я не.
Води ги не обичта към Симеон, а омразата към Русия. Жалко, че дори историк като Божидар Димитров се е увлякъл в тази болна амбиция на русофобите.
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: potv
Категория: Новини
Прочетен: 3565096
Постинги: 2823
Коментари: 1206
Гласове: 1821
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930