Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
14.09.2008 15:06 - ПРЕСИНФОРМАЦИЯ ОТ ОБЩИНАТА - ЗА СМЕТИЩЕТО, БЕЛЕДРОБНА БОЛНИЦА И Ви К МРЕЖАТА...
Автор: potv Категория: Новини   
Прочетен: 815 Коментари: 0 Гласове:
0

Последна промяна: 14.09.2008 15:13


Публикуваме без наша намеса получената преди малко пресинформация от Община Пловдив: 

"Кметът разпореди мерки срещу нови запалвания на сметището край Цалапица

 

Във връзка с разпространяваните слухове за обгазяване на Пловдив с отровни газове, община Пловдив съобщава, че през последните дни в здравната мрежа на Пловдив няма регистрирано рязко завишаване на случаите на остри респираторни или други заболявания, свързани с периодичното задимяване на града до потушаването на пожара на сметището. Това потвърждава коректността на данните на измервателните станции на РИОСВ, на РИОКОЗ и на “Гражданска защита”, че освен завишено съдържание на фини прахови частици, в атмосферния въздух не са регистрирани други опасни за здравето вещества.

Кметът изказва специална благодарност на участниците в Кризисния щаб, на пожарникарите от Стамболийски и Пловдив и на служителите от “Гражданска защита”, чиито хладнокръвни професионални действия доведоха до успешното овладяването на огнената стихия. Кметът благодари на всички фирми от Пловдив, които осигуриха пръст и пясък за спешното задушаване на пожара и особено на “Тракия РМ”, която се включи в акцията не само с огромни количества пръст и пясък, но и с цялата си налична техника.

Въпреки успешното приключване на кризата, кметът Славчо Атанасов заяви: “На всички ни е ясно, че сметището край Цалапица е екологична бомба, която залагаме на поколенията след нас. Затова ние сме длъжни пред потомците си да направим всичко възможно, за да обезвредим тази бомба.”

В тази връзка кметът е разпоредил на общинските еколози:

1. Да анализират причините за пожара на сметището и да предложат спешни мерки, които да не допуснат нови запалвания на боклука.

2. Да проучат и докладват до месец възможностите за пълното обезвреждане на сметището край Цалапица – чрез проекти за рекултивация на терена над сметището или чрез преработка на натрупваните вече 18 години битови отпадъци.

3. Да предложат проекти за изграждане на система за тотален контрол и сигурност върху територията на сметището край Цалапица, включително видео наблюдение и задължителни нощни обходи на охранителите на обекта.

4. Да разработят система за максимално бързо оповестяване при възникване на аварийни ситуации. Това е особено актуално пред началото на отоплителния сезон заради реалния риск горящи въглени от печките за битово отопление да попаднат в контейнерите за смет, а оттам и на сметището.

image

 

Проблемът с Белодробна болница пред решаване

 

Кметът на Пловдив Славчо Атанасов е внесъл предложение до ОбС да се увеличи бюджета на общината за 2008 г. с 1 милион 349 хиляди лева, които да бъдат изразходвани за преодоляване на проблемите на Белодробна болница (Специализираната болница за пневмо-фтизиатрични заболявания да активно лечение Д.П.Кудоглу” ЕООД). Както е известно, през 2003 г. държавата не отпусна нито лев от дължимите финансови средства на пловдивската болница, в резултат на което здравното заведение задлъжня на основния си доставчик на лекарства “Техноимпортекспорт” АД гр. София с над 1 милион лева. С времето този дълг нарасна и през тази година общинската болница беше осъдена от доставчика. Ако до края на годината дългът за лекарства и медицински консумативи не бъде изплатен, кредиторът може да започне процедура по обявяването й в несъстоятелност.

В направеното от кмета Славчо Атанасов предложение се уточнява, че парите за преодоляването на проблема ще дойдат от постъпилите в повече в общинския бюджет приходи от дейността “Придобиване на дялове, акции и съучастия”(1 милион и 75 хил. лв), както и от по-малките от планираното плащания на ДДС (274 хил. лв).

Предложението е внесено за разглеждане на предстоящото заседание на ОбС – Пловдив на 17.09.2008 г. Ако то бъде подкрепено от общинските съветници, финансовите проблеми на Белодробна болница (“СБПФЗАЛ Д. П. Кудоглу”) ще приключат още до края на месеца.

  

Започва изграждането на ВиК мрежата на кв. “Остромила – Беломорски”

 

Община Пловдив се сдоби с правата върху проекта за изграждането на канализационна мрежа на кварталите “Остромила” и “Беломорски”  чрез договор с носителя на авторските права по проектирането на Подробен устройствен план за регулация и застрояване “Остромила – Беломорски” - СД “Марк 91 Маркови сие”. По силата на договора събирателното дружество трябва да извърши “Изработване на Инвестиционния проект във фаза ТП за обект “Водоснабдяване и канализация на кв. “Остромила –Беломорски”, град Пловдив – Главни водопроводни и канализационни клонове”. Общата стойност на договора е 79 000 лв. без ДДС. Изпълнителят се задължава да извършва преработки и доработки на проекта за собствена сметка, ако това се наложи в хода на реализацията му. Дружеството изцяло носи отговорност за накърнени интереси на трети страни.

Придобиването на правата върху разработения инвестиционен проект от община Пловдив е важна стъпка за цялостното завършване на канализационната система на Пловдив. Тя се налага и във връзка с реализирането на проекта за Южния обходен колектор на отпадните води, който получи подкрепата на Министерството на регионалното развитие и за който се очаква държавата да отпусне 47 милиона лева." 

 

image

 

   

 

image




Тагове:   болница,   Мрежата,   общината,


Гласувай:
0



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: potv
Категория: Новини
Прочетен: 3562924
Постинги: 2823
Коментари: 1206
Гласове: 1821
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930