Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
03.10.2008 12:27 - Инвалидите искат “стъклени очи”. Бунтуват се и заради протези от ПЪРВАТА СВЕТОВНА ВОЙНА
Автор: potv Категория: Новини   
Прочетен: 6184 Коментари: 4 Гласове:
0

Последна промяна: 03.10.2008 17:23


http://www.vbox7.com/play:0d3c616e
Пловдивските инвалиди носят протези на крайниците с модел от първата световна война, за това алармираха днес от техния регионален съюз. Членовете му поискаха и назначаването на специалист, който прави стъклени протези за очи, чрез които проблемите със зренията на хората с увреждания почти изчезват.  От съюза на инвалидите с болка казаха, че в България до сега е имало само един специалист, който е можел да прави очни протези от стъкло, но той е заминал да работи в чужбина и сега хората с проблеми в зрението са лишени от възможността да си правят очни протези от стъкло. Техниката за правене е сложна и не всеки може да се занимава с нея, обясни председателят на съюза на инвалидите в Пловдив Тобия Качаков. Самото поставяне на протезата било болезнено, тъй като тя се изливала директно в окото при температура от 38-40 градуса. Но резултатът бил впечатляващ. Хората, които ги носили, нямат проблеми със зрението.   Друг проблем на инвалидите са протезите за долни и горни крайници. Според Качаков, те се произвеждали само от една фирма, която е монополист и взима около 3600 лева за направата на изкуствен крак или ръка. Подобни протези тежали около 9 килограма, а моделът им бил от ПЪРВАТА СВЕТОВНА ВОЙНА. От съюза на инвалидите настояха Общината да задвижи по-бързо идеята за изграждането на протезен център в Пловдив, тъй като обещанията за подобно място от градската управа се дават всяка година, но резултат до момента няма.

репортер: Илиян Велков 

image




Тагове:   война,   очи,


Гласувай:
0



1. анонимен - ОЧНИ ПРОТЕЗИ
29.10.2008 16:43
Притежавам ПАТЕНТ за ОЧНА ПРОТЕЗА с приоритет на правна защита от 18.08.2003 година. За справка: www.medi-vega.com. Доста странно обяснение за правене на очна протеза. Стъклени протези правех в началото на осемдесетте години, но те не са ефективни и правят сериозни проблеми на пациента ( топлоотдаване, механична и термична трошливост, налагащата се ежегодна смяна заради неотстраними отлагания). Внасяха се руски и немски стъклени протези. Това е БИЗНЕС технология (много изгодна само за протезиста, заради налагащата се често закупуване на нова протеза). Отправям покана към господин Качаков и господин Велков, да ги запозная основно с проблема и да действуваме заедно. И аз имам група инвалидност. С уважение за вашата дейност: Емил Балкански
цитирай
2. анонимен - ОЧНА ПРОТЕЗА (ocular prosthesis) РЕТИНОБЛАСТОМ, ЛЕВКОМА, СУБАТРОФИЯ ОКУЛИ БУЛБИ, АБУЛБИЯ, МИКРОФТАЛМ,
30.11.2010 15:32
Аз съм Емил Балкански,

ОЧНА ПРОТЕЗА (ocular prosthesis)

РЕТИНОБЛАСТОМ, ЛЕВКОМА, СУБАТРОФИЯ ОКУЛИ БУЛБИ, АБУЛБИЯ, МИКРОФТАЛМ,
ТОВА СА МНОГО-РАЗЛИЧНИ ДИАГНОЗИ.
Едните са козметичен дефект, докато за други се налага спешна и специализирана медицинска помощ.

Очната протеза е парченце пластмаса, но добре изработената протеза съдържа огромен психологически потенциал за пациента и неговите близки.

Във "Меди-вега", всеки случай е уникален и подходът и материалът и структурата на всяка очна протеза са индивидуални.

Цените на очна протеза при нас в ЕТ "Меди-вега", започват от 100-сто лева и стигат до 2000-две хиляди лева,
ВСЕКИ САМ РЕШАВА И ИЗБИРА.

Индивидуална очна протеза се изработва от двадесетия-20 ден, след датата на операцията , ако няма поставен при операцията местопазител и веднага след разнасяне на цикатриксите и след указание на наблюдаващия офталмолог.
При местопазител(люспа) поставен по време на операцията, може да се протезира след десетия ден и след указание на наблюдаващия офталмолог.
Ранното индивидуално протезиране води до по-голяма подвижност и естетичен вид, но след указание на наблюдаващия офталмолог. .
Всяко закъснение или поставяне на разни местопазители (люспи) или временни протези от протезиста за да се изчака изработването на индивидуалната очна протеза, води до сраствания, атрофии на останалата част от тъканите и многократно повече корекции на протезата за оформяне, доколкото е възможно, на подвижноста и естетичния вид.

Деца се протезират от два-три месечна възраст, като протезата и протезното поле се наблюдават и коригират непрекъснато, съобразно темпа на растеж на детето в продължение на десетилетия, независимо със или без "инплант".
В БЪЛГАРИЯ, деца на два-три месечна възраст се протезират, още през петдесетте години на миналият век от моят баща-Любомир Балкански и неговият колега- Любомир Цветанов.

ИНДИВИДУАЛНА Очна протеза с ирис се изработва за около 5-пет часа, от двумесечно детенце до стогодишен дядо след инструкция на лекуващият лекар.
Всеки случай е уникален и подходът и материалът и структурата на очната протезата са индивидуални.
ЗАТОВА СЕ НАРИЧАТ – "ИНДИВИДУАЛНИ ОЧНИ ПРОТЕЗИ" !

България разполага с чудесно подготвени офталмолози и едно забавяне на индивидуалното протезиране рефлектира и обезмисля труда и авторитета на опериращият лекар.

Във фирма: ЕТ " Меди Вега" - Емил Балкански, протезираме:

1. Напълно здрави очи (ефекти в забавната индустрия, много години работим за тази индустрия-Американски кинопродукции и театри)
2. Изгубили по-различни причини естетическия си вид, но запазили обема си очни ябълки
3 Еноклиирани очни ябълки
4 До изцяло отстранени части от човешката глава (епитези, ектопротези).

Има различни видове очни протези:
1. Стъклени с 1 год. гаранция
2. Индивидуални акрилни с 5 год. гаранция - различни варианти и цени. 3. Индивидуални силиконови с доживотна гаранция ( гаранцията не важи при изменение на живите тъкани и механични повреди).
4. Индивидуални комбинирани с доживотна гаранция ( гаранцията не важи при изменение на живите тъкани и механични повреди).
5. Индивидуални светлопропускащи - когато е запазено светлоусещането на очния нерв - еднокомпонентни и комбинирани.
6. Специални керамични, хирургически, трупни и други очни протези.
Силиконовите протези не се нуждаят през годините от специализирана поддръжка, не влизат в химическа връзка със солите във сълзата и всякакви други активни агенти, обикновенно измиване с вода и миещ препарат е достатъчно.
Акрилатната индивидуална очна протеза позволява четири-пет кратни корекции в зависимост от технологичните слоеве вградени в конструкцията. В зависимост от вида и структурата на протезата и договорената цена се извършват, по възможност, различен брой безплатни корекции, съобразно адаптивния период на тъканите с протезата с цел максимално възможна подвижност, форма на клепачите и естетичен вид в различни времеви диапазони, но това е много индивидуално.
Това са комбинации от напълно противоположни индикации!
При редовна поддръжка според инструкциите на акрилатната протеза, почистването и полирането са безплатни.
В случаите на силно замърсяване или механична повреда на акрилатните протези се налага по-сериозна обработка с цена 50 лева.

Във фирма ЕТ "Меди-Вега", НЕ СЕ ИЗПОЛЗУВАТ ГОТОВИ АКРИЛАТНИ ПРОТЕЗИ (взети от други пациенти, стари протези, носещи различни зарази и инфекции и с изтекъл, гаранционен срок от предишен производител) !

Всеки човек има индивидуално светлоусещане и вижда нюансите на цветовете по-свой начин и затова в фирма "Меди-Вега" използуваме специализирани технологии за постигане на максимална идентичност на очната протеза със здравото око.

Дебелостенни или тънкостенни протези са пълни глупости. Тези понятия са за лаборанти които изработваха по-заявка сериини очни протези, на ул."Клокотница" 22, за магазинната мрежа и нямат понятие за възлови похвати и техники при индивидуалното очно протезиране!
Единствения ефект от такива протези е че след време клепачите увисват, тъканите атрофират, променя се структурата на лицевите кости при децата и се налага правенето на пластични операции за корекция.
Израза "фоточуствителни" протези, лаборантка е чула през осемдесетте години, на миналият век, когато разработвах заедно с Института по Електроника на БАН, очни протези с фоточуствителна зеница на основата на течни кристали. БЕЗ УЧАСТИЕТО НА същата. Лаборантката няма представа какво са течни кристали за какво и как се употребяват, тя беше само лаборантка и демонстрираше поставяне и сваляне на контактни лещи, защото носеше такива !!

Всеки случай е уникален и подходът и материалът и структурата на очната протезата са индивидуални.
ЗАТОВА СЕ НАРИЧАТ – "ИНДИВИДУАЛНИ ОЧНИ ПРОТЕЗИ" !

Различните експандери, конформери, люспи (прозрачни или непрозрачни), са приложими само за десетина -10 дена и то само след хирургическа интервенция - това са местопазители и клепачоразширители. В ЕТ " Меди-Вега", идват хора за очни протези, носещи повече от година и половина разни люспи!? Някой е прибрал(а) парите и документите за очна протеза от тези хора още през 2009год. а не е изработил(а) протеза и за съжаление това са ДЕЦА !?
Истината е, че няма прогледнал човек ако окото е стояло месеци или години с прозрачна люспа. Истината е, че люспата не е пълноценна протеза и уврежда физическия, естетическия и психичен статус на пациента и неговите близки, отделно стреса на външен наблюдател. Когато има запазено светлоусещане на увреденото око се прави полупрозрачна протеза с ирис, и не се нарича "фоточуствителна"!
Подхранват се напразни надежди в страдащите хора с цел - източването на повече пари !
Нали става въпрос за финансирани безвъзмездно от Европейския Съюз – БЕЗПЛАТНИ очни протези? Една очна протеза в Европейският Съюз достига цена до - около 3600 евро, Турция, Русия, до-около 5000 долара ( наистина е щедър живота за тези хора). Идват и други с трагично изработени протези.
Една, две или три очни протези правени в чужбина не решават проблема, особено при децата, НАЛАГА СЕ НЕПРЕКЪСНАТ КОНТРОЛ за оформянето на естетичния вид и на подвижноста в процеса на растежа, независимо със или без "инплант".
Редовните корекции на очната протеза, формират твърдите, меките тъкани и подвижноста.
Този процес продължава десетилетия със или без "инплант".
" Инпланта" е чисто козметична операция, а не животоспасяваща и се поставя по личен избор на пациента след навършването на пълнолетие или при деца с писменно разрешение от родителите, с цел - 10% по-добра подвижност. На деца под две годишна възраст НЕ СЕ ПОСТАВЯТ ИНПЛАНТИ !
На десет пациента с инпланти около трима не понасят "инпланта" (чуждото тяло) и организъма го отхвърля, което води до нови операции и намалява шанса за някаква подвижност на протезата.
Други пациенти са убеждавани да се извади неестетичната очна ябълка защото неможело да се протезира и трябвало да се поставя инплант.
Увредено око на пациент се отстранява само ако има развиващ се болестотворен процес, заплашващ живота. Това, че измислен "протезист", непознаващ основни похвати, не може да протезира неестетична очна ябълка и дава съвет за отстраняването на същата и препоръчва поставяне на "инплант" е подсъдно.
Само висококвалифициран лекарски ЕКИП, може да взима решения за отстраняване на очната ябълка след потвърждаване на диагноза за летален изход! Други препоръки са измама с цел източване на финансови средства, козметика!
Много от хората със увредена но запазена очна ябълка са наплашени от некадърниците неможещи да изработят козметична люспа и ходят без протеза, нещо което уврежда жестоко личния и обществения статус на човека!
Разни непрофесионалисти и хора с фалшиви документи за првоспособност си позволяват да работят и да публикуват подвеждащи информации, дават становища, "лично мнение" или "някой ми каза", с цел да предизвикат паника и объркване в уплашените и травмирани хора и да се доберат до технологии и финансови потоци от частни, национални и международни дарителски фондове.
Също така и набавят пациенти за различни клиники за което получават проценти за услугата !
С тези си действия нанасят огромни психически, физически и финансови травми на изпаднали в беда българи и уронват престижа на
БЪГАРСКИТЕ ЛЕКАРИ.

БЪЛГАРИЯ РАЗПОЛАГА С МНОГО И ДОБРЕ ПОДГОТВЕНИ МЕДИЦИНСКИ КАДРИ И КЛИНИКИ, СПОСОБНИ ДА ИЗВЪРШВАТ НА ИЗКЛЮЧИТЕЛНО - ВИСОКО (СВЕТОВНО) НИВО, ОПИСАНИТЕ В РАЗЛИЧНИ САЙТОВЕ, ХИРУРГИЧЕСКИ И ПРОТЕЗНИ ИНТЕРВЕНЦИИ, РЕКЛАМИРАНИ ОТ НЕПРОФЕСИОНАЛИСТИ .

Имам над 40-четиридесет години практика в ектопротезирането. Имам и Патент № 65348 за "Очна протеза и метод за изработването и"с приоритет на правна защита от 18.08.2003 година, единствен за последните 50 години в този сектор.
Единствено в Света до този момент и само в "Меди-Вега" се изработват силиконови индивидуални очни протези. Имам и няколко изобретения в различни направления.
Работил съм с хора претърпели хирургически интервенции и протезирани по-целият свят и много точно знам за какво пиша !

За цял свят сме около 300 протезисти, за Европа - 28 а във България вече са 5-6 (след публикуването на моя патент)!?
Появиха се "професор", лекари и доктори и ISO-коефициент за Световно качество за очни протези, но без участието на моят патент и непознаващи основни похвати от индивидуалното очно протезиране!?!?
Но това е друга тема.

Аз и съпругата ми, искаме равностойни и можещи професионалисти, защото само при равностойна конкуренция има състезание, а това стимулира качеството и новаторските идеи. Искаме професионалисти изцяло отдадени на тази професия, защото парченцето пластмаса (очната протеза) е само 50% от проблема, истинският проблем е психологическата травма на пациента и неговите близки и старанието и "моженето" на протезиста е от изключително значение за адаптацията на тези хора в обществото.
Специалност за индивидуално очено протезиране се придобива след обучение в определен сектор на медицината, последваща специализация в друг различен по-материя медицински сектор и много практика.

Всеки който желае може да изпие чашка кафе в нашето ателие за очни протези (ектопротези), да се запознае с нашата дейност и да получи необходимата консултация, напълно безплатно.
Понеделник - Четвъртък 10ч. - 17ч. и Петък от 10ч. - 13ч.

Аз съм Емил Балкански,

София 02 / 832-57-04 0888/967831 medi_vega@yahoo.com

Ако някой има възражения по детайли от темата, да уведоми Прокуратурата и оторизираните органи!
На фона на масови дарителски кампании в България се извършват жестоки измами и корупция свързани с очното протезиране !
Организирано се източват частни, държавни и международни дарителски фондове с високо стоящ политически "чадър"!
Но това е работа на Оторизираните организации!
цитирай
3. анонимен - Viara
05.08.2011 18:31
за голямо мое съжаление познавам Емил Балкански, който съсипа око на сина ми.Платих му толкова много пари , а в момента окото е много зле , по зле от всякога , въобще не може да носи тази некадърно направена протеза .Много съм разочарована и ядосана .На всичкото отгоре Балкански няма лиценз и не мога да взема никакви пари от социалните за протезата, а платих толкова много пари и сега трябва да ходиме при друг който да направи свястна протеза.
цитирай
4. анонимен - Георги Стоянов
05.08.2011 18:32
За съжаление и аз познавам въпросния Емил Балкански, първо да отбележа, че Емил Балкански не е доктор, както на някои места е написано. Всичко написано от другите хора е вярно, аз мога да го потвърдя. На мен също ми взе 2000 лева за една очна протеза от пластмаса. Естествено, че фактура не получих. Той изработва един тип очни протези и цената е една- 2000 лв., т.е. няма „ВСЕКИ САМ си РЕШАВА И ИЗБИРА” , избора се свежда до- ако можеш плащаш, ако не няма протеза. Няма да ви казвам как се събират 2000 лв. с инвалидна пенсия от 100 лв., мъка голяма. Намерих още 3 фирми, които правят очни протези , цените са около 200 лв., няма да казвам кои са за да не кажат някои хора, че правя реклама.
Балкански има свидетелство за марка, т.е. регистрирал е „меди-вега” като марка, като име, всеки който иска може да си регистрира каквато марка си поиска, това не разрешително за работа. Емил Балкански НЯМА ЛИЦЕНЗ, няма разрешение да извършва тази дейност, работи незаконно. Евтините и некачествени материали, които използва не отговарят на медицинските изисквания, те са опасни за здравето и живота на клиентите на Балкански.
Относно дъщеря му Елена Емилова Балканска, направих запитване до James Madison University, от там ми отговориха, че тя не е на пълна стипендия. Таксите са много високи дори над 30 000 долара годишно, които се заплащат от бедните слепи и полуслепи клиенти на фирма му. От почасова неквалифицирана работа и работа през лятото всички знаеме, че не могат да се изкарат 30000 долара годишно, да не говориме че не възможно да се спестят.Опипването на малки деца, не е реклама, това е педофизъм.За жалост истината е не приятна, но аз я казвам такава каквато е, за да помогна и предпазя много хора.
Георги Стоянов
цитирай
5. анонимен - До лъжеца Георги Стоянов
16.02.2012 13:14
ДО ГЕОРГИ СТОЯНОВ : Господин Стоянов, разрешете да Ви попитам, какъв е повода да очерняте и хвърляте лъжи и помия в Интернета срещу Емил Балкански
Вие, господин Георгиев лъжете като най-долната махленска клюкарка на Женския пазар. И искам да Ви попитам: Каква далавера, с какво и с кого искате да направите, за да оплювате Емил Георгиев и да го отстраните. А може би сте платен лъжец, това в тези времена е на мода. Когато някой работи, има и за какво да се говори, а когато публиката не разбира материята, за която се говори, е много лесно да охулиш направеното и така да го изопачиш, че онези работещите да не излизат от графа „виновни” и хем да работят и да успяват, защото това им е в кръвта, хем никой да не каже добра дума за постигнатото от тях. Изправяте се господин Георгиев срещу невинен, честен и способен човек, подлагате го на тормоз, похарчиха купища държавни пари заради Вас, Георгиев да се опитат да го вкарат в капана на психологическия терор. И това само заради личното желание на един – единствен човек. Знаем ги кои са ! Всичко ще свърши, сапунения мехур ще се пропука. Публикувате лъжи , измислици, но Визитната Ви картичка Ви издава. На нея пише :аз съм си такъв – болен човек, с болен мозък и с извратено мислене...
Ако се интересувате кой Ви пише това: Аз съм пълноценен човек, благодарение на Емил Балкански, човек на Изкуството и нося неговият съвършен козметичен продукт, изкуствено око-люспа . И до сега никой не е разбрал, че го нося !
С неуважение !
П.с. Няма сайт, в който да не сте написали едни и същи лъжи. Конкуренцията трябва да бъде благородна, а не с клевети да се наместваш на пазара.



цитирай
6. анонимен - Ewgenia Nedelchewa
16.02.2012 13:32
Едно време в далечното минало, Председателите на ОФ-тата бяха точно копие на по-горе пишещият ГЕОРГИ СТОЯНОВ ! Следяха кой какво прави, в колко се прибира, какво внася, колко харчат децата му и после отиваха в Милицията и с удоволствие донасяха лъжи и доноси за съседите си. Сега времената са други, Стоян Георгиев има други цели свързани с пари. За далавери ! И ходи по всички страници на Интернет да пише едни и същи клевети и лъжи, за да унищожи един достоен и добър човек. Този човек е Емил Балкански, помогнал на много хора да бъдат пълноценни хора. Аз съм една от тях. И няма да се помиря с долнопробните клевети на Стоян Георгиев. Другарю Георгиев, с приомите на ОФ-активист, не само никой не ви вярва на балоните по страниците, ами сте и смешен. Озаптете перверзните си желания и опити да клеветите и лъжете ! Много сме тези , които сме благодарни на Емил Балкански и няма да ви разрешим да клеветите !
цитирай
7. анонимен - ДО ГЕОРГИ СТОЯНОВ : Господин Сто...
16.02.2012 13:43
анонимен написа:
ДО ГЕОРГИ СТОЯНОВ : Господин Стоянов, разрешете да Ви попитам, какъв е повода да очерняте и хвърляте лъжи и помия в Интернета срещу Емил Балкански
Вие, господин Георгиев лъжете като най-долната махленска клюкарка на Женския пазар. И искам да Ви попитам: Каква далавера, с какво и с кого искате да направите, за да оплювате Емил Балкански и да го отстраните. А може би сте платен лъжец, това в тези времена е на мода. Когато някой работи, има и за какво да се говори, а когато публиката не разбира материята, за която се говори, е много лесно да охулиш направеното и така да го изопачиш, че онези работещите да не излизат от графа „виновни” и хем да работят и да успяват, защото това им е в кръвта, хем никой да не каже добра дума за постигнатото от тях. Изправяте се господин Георгиев срещу невинен, честен и способен човек, подлагате го на тормоз, похарчиха купища държавни пари заради Вас Георгиев ,да се опитат да го вкарат в капана на психологическия терор. И това само заради личното желание на един – единствен човек. Знаем ги кои са ! Всичко ще свърши, сапунения мехур ще се пропука. Публикувате лъжи , измислици, но Визитната Ви картичка Ви издава. На нея пише :аз съм си такъв – болен човек, с болен мозък и с извратено мислене...
Ако се интересувате кой Ви пише това: Аз съм пълноценен човек, благодарение на Емил Балкански, човек на Изкуството и нося неговият съвършен козметичен продукт, изкуствено око-люспа . И до сега никой не е разбрал, че го нося !
С неуважение !
П.с. Няма сайт, в който да не сте написали едни и същи лъжи. Конкуренцията трябва да бъде благородна, а не с клевети да се наместваш на пазара.




цитирай
Търсене

За този блог
Автор: potv
Категория: Новини
Прочетен: 3552197
Постинги: 2823
Коментари: 1206
Гласове: 1821
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031