Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
04.03.2011 16:52 - Новините от 4 март 2011 г. - петък
Автор: potv Категория: Новини   
Прочетен: 682 Коментари: 0 Гласове:
0



НОВИНИТЕ –  4 март 2011

Петък

 

 

 

 

 

Днес почетохме един от позабравените духовни водачи на Пловдив.

 

 

 

 

Добър вечер, пловдивчани, вие сте с добрите и лошите новини от днес  4 март.

В началото на емисията нека да видим акцентите от деня.

 

В/Р

 

Тема: ХЕДЛАЙН + каш ОЩЕ ДНЕС

 

БЛАНК

 

 

Днес, в една от залите на Драматичен театър Пловдив, се проведе тържествена конференция послучай 110 години от рождението и 40 години от блажената кончина на Негово Светейшество Кирил Патриарх Български. Събитието уважиха кметътът Славчо Атанасов, а митрополит Николай прочете пламенна реч за светите дела, които трябва да бъдат следвани и днес. Но как стоят нещата в действителност?

 

В/Р

 

Тема: Гонят пенсионери от тържествената конференция, посветена на патриарх Кирил

 

Бидейки духовен водач на Пловдив Патриарх Кирил безспорно е допринесъл за духа, който носи този град. Неговият житейски път учи на саможертвеност, авторитет и любов към православната вяра и ближните. Пловдивският митрополит Николай прочете част от словото Светия Патриарх.

Синхрон – 2 Николай – Пловдивски митрополит

В своята пламенна реч, висшият пловдивски духовник, отрече твърденията, че църквата е пасивна институция, която не взема отношение по актуалните въпроси, дори напротив.

Синхрон – 1 пак той

И докато Митрополит Николай проповядваше как всеки от нас трябва, всеки ден, да се жертва за ближните си, охраната му грубо изгони измръзнали баба и дядо, които, макар и със закъснение, бяха дошли да почетат паметта на Светия Патриарх. Ето на това му се казва милосърдие и любов към ближния.

 

БЛАНК

 

 

Кой е патриарх Кирил? В Историята на Пловдив той остава най-вече с категоричната си позиция в защита на евреите, бидейки пловдивски митрополит.

Въпреки това той не е предлаган за почетен гражданин на Пловдив. Неговото  заслужено място в почетната книга зае наследникът му патриарх Максим.

И     още от неговата биография.

В/р:

 

 

 10 май 1953 г. Третият църковно-народен събор избира Пловдивския митрополит Кирил за патриарх на БПЦ, първия духовен глава след възстановяването на патриаршеската институция.

Той е роден на 3 януари ст. ст. 1901 г. в София. Светското му име е Константин Марков. Учи в Белградския богословски факултет, в края на 1923 г. приема монашески чин с името Кирил. По-късно заема редица висши духовни длъжности.

 През 1938 г. е избран за митрополит на овдовялата Пловдивска епархия. Като кириарх на тази епархия той развива голяма административна, религиозно-просветна и благотворителна дейност.
През 1951 г. митрополит Кирил е избран за Наместник-председател на Св. Синод, който пост заема до интронизацията си на патриаршеския престол.
Патриарх Кирил разгръща и широка обществена дейност. Спомага Българската православна църква да установи добри отношения с другите православни и инославни църкви и да укрепи своето международно положение.
Патриарх Кирил умира на 7 март 1971 г. и е погребан в главната църква на Бачковския манастир.

БЛАНК

 

 

Днес беше открит и бюст-паметник на патриарх Кирил.

 

В/Р

 

Тема: Откриха паметник на патриарх Кирил

 

Десетки граждани - наред с духовниците от Пловдивската митрополия, политици и общественици, се събраха на площад „Централен” пред Цар Симеоновата градина.

Атмосфера

Паметника откриха митрополит Николай и кметът Славчо Атанасов. Отслужена беше заупокойна молитва.

Атмосфера

 

БЛАНК

 

 

Публикуваната под сурдинка наскоро информация, че продуктите на ВИНПРОМ ПЕЩЕРА са с поне два градуса под обявените на етикета, продължава да се дискутира в Интернет. Останалите медии – особено тези, които рекламират продуктите на пловдивската фирма, мълчат. Макар скандалът да се окаже по-сериозен от този с бирата Леденика.

 

В/Р

 

Тема: Винпром „Пещера” прецаква пиячите

 

Продуктите на пловдивската алкохолна фабрика „Винпром Пещера” са менте, обяви и голям национален седмичник. Новата измамна схема за печалба била свързана с производството на нискоградусов алкохол. Това било доказано от акредитирани лаборатории, независими една от друга. Една от лабораториите се е отказала от пубилкувания в интернет документ за анализ, което предизвика нов скандал.

В същото време продукти на „Винпром Пещера” постоянно печелят златни медали от пловдивската „Винария”. Не е тайна , че името на алкохолната фирма постоянно е замесвана в скандалите с фалшиви бандероли, но винаги до сега е оттървавала „кожата” заради близки контакти , с тези които са власт. Някои смятат, че именно в Пловдив е режисиран заговора срещу Ваньо Танов, който през 2009 заяви, че Винпром Пещера е спестил над 1 милиард акциз.

На кръчмарите пък ние препоръчваме да не разреждат допълнително продуктите на „Винпром Пещера” , за да не си загубят клиентите.                

 

КАШ

Новини от Общината

 

БЛАНК

 

 

От години залежали преписки на пловдивчани за имоти се опитва да реши възможно най-скоро общината.

 

В/Р

 

Тема: 200 преписки за имоти тежат на общината

 

Заместник-кметът Александър Долев е решенда намери изход от забатачената ситуация, макар да не било лесно.

Синхрон 1 – Александър Долев, зам.-кмет на Пловдив

Най-реалното, което можело да се направи, за да се удовлетворят отдавна чакащите заинтересовани граждани е…

Синхрон 2 – Александър Долев, зам.-кмет на Пловдив

За целта обаче трябвали много пари, с каквито в момента общината не разполага.

 

КАШ

КРИМИНАЛНИ НОВИНИ

 

БЛАНК

 

 

Ауди ОСМИЦА е било откраднато на връх националния празник вчера. Колата е била паркирана с работещ двигател на ул.”Полк. Сава Муткуров”, крадецът просто е отворил вратата и я е подкарал.

Така че – един съвет към притежателите на скъпи коли – изгасвайте двигателя, пускайте алармата,  заключвайте вратите, а най-добре и пускайте наблизо зло куче.

 

КАШ

ЗРИТЕЛИТЕ НОВИНАРИ

 

БЛАНК

 

 

“Отново се обръщам към вас и се надявам този път молбата ми да бъде не само чута, а наистина да се подходи сериозно към проблема. Живея в район “Централен”, кв.”Съдийски” и ежедневно преминавам през подлеза под Надлез Родопи. След като наркомани ограбиха няколко жени, а други съседи едва не счупиха крайник в шахтите, чиито решетки са откраднати, започнах да минавам отгоре, но сега и това е невъзможно. Знам, че не е безопасно да се минава по шосето, но искам да попитам кметът на района, би ли се осмелила да мине през този подлез, когато е тъмно?!”  - с тези думи се обърна зрителка в посмо до ПОТВ. Проверихме.

 

В/Р

 

Тема: Подлезът в кв.”Съдийски” – все така тъмен и опасен

Атмосфера - крясък

Подлезът в квартал “Съдийски”, все още стои тъмен, опасен и не ремонтиран. И ако преди жителите на района са имали алтернатива да минат отгоре – по шосето, вместо да рискуват сигурността и портфейла си, то сега това е невъзможно, защото е поставена мантинела. “Какво ще стане когато дойде пролетта и започнат дъждовете? Подлезът ще се наводни и ще се превърне в езеро, тогава от къде да минаваме” – пише още възмутената зрителка и добавя още – “Щом са имали пари да сложат мантинела, значи не е невъзможно да се сложи осветление и да се оправят шахтите”. Жители на квартала си спомнят обещанието на  кметът на район “Централен” - г-жа Райна Петрова, от юли 2010г, че ще този проблем ще се реши до няколко седмици. Но със огорчение коментират, че сега сме март 2011 и положението е по старо му, дори по-зле. „Разбираме, че е въпрос на финанси, но защо трябва да сме потърпевши ние” – жалваха се още те.

 

КАШ

РАЗДЕЛИТЕЛЕН

 

БЛАНК

 




Гласувай:
0



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: potv
Категория: Новини
Прочетен: 3568722
Постинги: 2823
Коментари: 1206
Гласове: 1821
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930